film izle

142 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен

Сподели
Етикети

На 11 септември отбелязваме годишнина от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен – 11 септември 1877 г. Загиват 13 000 руснаци и 3 000 румънци.

Панихида в памет на загиналите воини по време на Третия щурм за Плевен – 11 септември 1877 г., ще бъде отслужена от 11.00 ч. пред Костницата в „Скобелев парк-музей”.

В далечната 1882 г. бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в Братската могила в днешния Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай“ в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали воини в III щурм. Комитетът „Цар Освободител Александър II“ продължава тази традиция и след десетилетия прекъсване, за 10-а поредна година община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи“ организират и провеждат пред Костницата в Скобелев парк-музей тази церемония.

Убитите, ранените и безследно изчезналите в Третия щурм са 6 000 войници и офицери. Не можем да ги изброим поименно – само Бог знае имената им, но можем да споменем полковете им – Суздалски, Владимирски, Ревелски, Либавски, Естландски, Калужки, Казански, Шуйски, Пензенски, Галицки, Углицки, Архангелогородски и Вологодски, 3-та и 4-та румънски дивизии и така да напомним за мащаба на това сражение, довело до важни промени в стратегията на руското командване, осигурили победата при Плевен. В народната памет бившето бойно поле остава с името „Мъртва долина“.

Освободителната война ще се реши при Плевен – това става ясно за руското командване след неуспеха на втората плевенска атака и победата при Шипка.

Избран е денят на св. Александър Невски – покровител на императора, с надежда за победа. Въпреки провалилите се две атаки руснаците правят трети отчаян опит да превземат града с пристъп. Сраженията започват след интензивна четиридневна артилерийска подготовка, при крайно неблагоприятни атмосферни условия – проливен дъжд и гъста мъгла.

Бойните действия се водят на три участъка – Източен, Централен и Южен, при съотношение на силите – 84-хилядна руско-румънска армия срещу 35-хилядна турска армия, но заела отлични отбранителни позиции и добре въоръжена.

Според плана е трябвало да бъдат превзети редутите при Гривица, Омарбей табия и наречените по-късно Скобелевски редути Кованлък и Исса ага. На изток, при с. Гривица, след три самостоятелни атаки румънските войски, подкрепяни от 2 руски полка, овладяват един от най-силните опорни пунктове на турската армия. В боевете румънците дават 3 хиляди жертви, а укреплението, напоено с кръвта им, оттогава носи името „Кървавия“ редут.

На централния участък, при село Радишево, частите на четвърти корпус на генерал Крилов атакуват най-силното турско укрепление в района, отлично приспособено към местността – Омар бей табия. Атаката е отбита със страшни загуби – 2 300 убити и ранени. След това последователно в поредни атаки са хвърляни Казанският, Шуйският, Воронежкият и отново Углицкият полкове. Надвечер пред този централен редут русите загубват 4 500 души и прекратяват сражението.

Единствено на левия фланг генерал Скобелев постига сериозен успех. Преди да атакува двата редута – Кованлък и Исса ага, той решава да превземе третия гребен на Зелените хълмове и да установи контакт с войските на генерал Крилов.

Първата линия на скобелевските полкове се вдига в атака. Но под дъжда от куршуми, изпращани от скорострелните турски пушки, атаката се задъхва. Скобелев изпраща в нейна подкрепа оскъдните си резерви. И точно тогава турците се вдигат в контраатака. Започва яростна и безмилостна ръкопашна схватка. Силите на противниците са изравнени. Тогава Скобелев включва в битката последния резерв – себе си. На белия си кон, заедно с щаба и щабния конвой, се хвърля в разгара на боя. Турците не издържат и побягват. Руските полкове нахлуват в редута Кованлък. Незабавната атака на Исса ага е отхвърлена чрез концентрирания огън на съседните турски редути. Следва турска контраатака, отблъсната от Скобелевите батальони на Кованлък. Бягащите части предават паниката си и на защитниците на Исса ага. Забелязвайки това, Скобелев със слаби подкрепления от сборни команди от отстъпили в първите атаки напада от три страни Исса ага и го превзема.

С това и последното турско укрепление пред Плевен на левия фланг на фронта пада в руски ръце. След превземането на двата редута групировката край Плевен изпада в крайно тежко положение. Карол Румънски и генерал Зотов преценяват, че тежките загуби са изчерпали напълно настъпателните способности на войските. Решено е да се удържи само Гривишкият редут, а на Скобелев е изпратено съобщение да не разчита на подкрепления, а ако смята, че не може да удържи завзетите редути – да отстъпи.

Така приключва третият щурм за Плевен, в който загиват 13 000 руснаци и 3 000 румънци. Осман паша загубва само 3 000 души.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация