film izle
12 септември 2019, 15:13 няма коментари

Изявени плевенски музиканти с концерт на родна сцена

Сподели
Етикети

Концерт на Плевенската филхармония със солисти – изявени наши, плевенски музиканти, които свирят на световните сцени, ще се състои утре, от 19 часа, в зала „Катя Попова“.

На диригентския пулт ще застане Михаел Балке, а солисти щще бъдат – Ивайло Дешков – цигулка, Маргарита Калчева – контрабас и младата и очарователна Христея Маркова – пиано.

В програмата ще чуем творби от Ботезини Gran duo concertante за цигулка, контрабас и оркестър в изпълнение на дуо „Контраст“. Прокофиев – концерт за пиано и оркестър N3 и Менделсон Симфония N 3 „Шотландска“.

Ето какво споделиха те ден преди да излязат на сцената:

Ботезини е Паганини на контрабаса – всичко което той написва е една съпоставка с творбите на Паганини, разказват Ивайло Дешков и Маргарита Калчева.  Повечето хора дори наричат контрабаса голямата цигулка. ”Предлагаме едно атрактивно произведение, което иска да покаже, че когато цигулка и контрабас застанат  един до друг, могат да направят красива виртуозна картина и да доставят удоволствие на публиката и на нас”, споделят музикантите.

В оригинал произведението е написано за два контрабаса, свирено е от самия Ботезини и негов съученик. Заради успеха е направена адаптация за цигулка, която е най-популярната версия. За първи път ще бъде изпълнено в Плевен.

„Ние сме плевенчани и където и да сме по света никога Плевен не е останал като наше минало. Участието ни в този концерт е свързано както с любов, така и с голяма отговорност – в публиката има хора, които ни помнят от деца и следят нашите стъпки”, признават музикантите, които покоряват световни сцени.

Когато приятелства в живота се пренесат на сцената и се превърнат в музикални изживявания, както това се случва в момента, тогава наистина се случват много специални неща и това е основната причина да бъдем музиканти, признава диригентът на концерта Михаел Балке.

А поканата от всички участници към плевенчани е свързана и с обещанието за незабравимо музикално преживяване.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация