film izle
16 септември 2019, 8:05 няма коментари

Честит Първи учебен ден!

Честит Първи учебен ден на всички деца, учители, родители! За всички този ден е свързан с много вълнение и мъничко тревога. С очаквания, стремежи и притеснения „дали ще се справим“. С немалко недоволство – от учебната програма, от организацията на учебния процес, от скъпите учебни пособия и още, и още… Най-голямо е вълнението на тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. И на тези, за които това ще бъде последният Първи учебен ден. Но винаги настроението ще бъде светло – като Знанието, Бъдещето и Младостта.

Предлагаме ви малко любопитни факти за Първия учебен ден по света. И музикален поздрав с весела детска песничка:

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз

Това са Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа – България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август – Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария.

В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

Лятната ваканция за учениците в Австралия е от средата на декември до края на януари. Тъй като държавата се намира в Южното полукълбо през тези месеци там е лято. Интересен факт е, че австралийските ученици учат не два, а цели четири срока, като имат по две седмици ваканция между тях.

Подобна на учебната година у нас и в Китай тя започва в средата на септември, но завършва в средата на юли. Повечето ученици са в училище от 7:30 сутринта до 17:00 часа, като имат два часа почивка за обяд.

Повечето японски училища имат три срока, като учебната година започва през април и завършва през следващия март с три ваканции през лятото, зимата и пролетта. Униформата в училище е задължителна, като има стриктни правила за прическите, обувките, чорапите и дори аксесоарите.

Учебната година в Нигерия започва през януари и завършва през декември, като отново има три учебни срока с по един месец ваканция между тях. Интересното при нигерийските ученици е, че те са средно по 40 човека в клас и освен официалния за страната английски език, трябва да си изберат и учат един от трите най-популярни местни езици – йоруба, хауса и игбо.

Източници: www.economy.bg, https://ucha.se

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация