film izle

Министър Кирил Ананиев удостоен с плакет за заслуги към МУ – Плевен

Той получи отличието на официалното откриване на XI Европейски Конгрес по роботизирана гинекологична хирургия

Европейският форум по роботизирана хирургия, който се проведе от 26 до 28 септември 2019 г. под егидата на Медицински университет – Плевен в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бе официално открит в Аулата на първата Алма Матер от президента на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия – проф. Рене Верхайен. След него приветствие към аудиторията от 350 участници отправи академичният домакин на събитието – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет.

Думата за Добре дошли взе и чл.-кор. проф. Григор Горчев, президент на Европейския Конгрес по роботика в България и почетен ректор на МУ-Плевен, който очерта накратко 11-годишния път на развитие на роботизираната хирургия в България. Той благодари на пациентите, че са повярвали на този тип хирургия и на нейните предимства, както и на колегите си, че са започнали да прилагат авангардната технология не само в гинекологията, а и в урологията и общата хирургия, като постепенно се е увеличил броят на роботизираните системи в страната. И не на последно място, той изказа своята благодарност към институциите за дългогодишната подкрепа и осигуряването на финансиране на роботизираната хирургия чрез клинична пътека.

За изключителния си принос към развитието на МУ-Плевен като център по роботизирана хирургия с плакет бе удостоен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Отличието му бе връчено от ректора на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, председател на научния комитет на XI Европейски Конгрес по роботизирана гинекологична хирургия. Министър Кирил Ананиев се обърна към аудиторията със следните думи: „Европейският научен форум ще предостави на българската академична и студентска общност невероятната възможност да се запознаят с най-новите тенденции в развитието на роботизираната хирургия при лечение на онкологични заболявания. Сигурен съм, че в дългocрoчен план рeзултaтите oт отличната колаборация на международно признати специалисти в областта на роботизираната гинекологична хирургия щe дoпринecат зa постигане на общата ни цел – осигуряването на по-дълъг живот в добро здраве за всички граждани.“

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация