film izle

Тържествено читалище „Съгласие“ отбеляза 150-годишен юбилей

Много приятели, бивши и настоящи служители, културни дейци, хора свързани с дейността на читалището и, очаквано, не малко политици, се събраха снощи в читалище „Съгласие 1869” за представяне на юбилейния сборник, посветен на 150-годишнината на културния институт.

Тържеството започна с песента „На Плевен с любов” в изпълнение на вокална група „Арлекино” при НЧ „Съгласие 1869”.

„Читалището е създадено през 1869 г. от учителя Нестор Марков. Но той не е само учител, той е борец за национална свобода, той е един от строителите на Нова България. В читалището са работили много забележителни личности. За тях е писано и в сборника. Читалище „Съгласие” винаги изпълнявало своите основни функции. То е било духовен център, образователен център, възпитателен център, културен център. И това се е случвало просто защото тук са работили интелигентни хора. В настоятелството на читалището, което има 150-годишна история, винаги е участвал елитът на Плевен. То е ръководено винаги от знаещи и интелигентни хора и си мисля, че това е една от причините, поради която читалището се е утвърдило като изключителен център на знанието както вече казах за България и даже за чужбина”, каза проф. Мария Младенова, която е дългогодишен изследовател на историята и дейността на плевенското читалище и научен консултант на сборника.

За съдържанието на изданието говори специалистът от Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Вили Томова. В над 350 страници са изнесени интересни факти от историята на читалището; представени са биографични подробности от известни личности, свързани с най-стария културен институт в града; публикувани са проучвания за отзвука в националния и местен печат за събития, свързани и/или организирани от читалището; описани са безценните колекции от ръкописни и старопечатни издания и разнообразната художествена дейност, която се осъществява тук и др. Всичко придружено със снимков материал.

Научен консултант е проф. Мария Младенова, научни рецензенти – проф. Стоян Денчев и доц. Цветанка Панчева.

Поздравителни адреси бяха получени от президента Румен Радев, от председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов, от ръководството на УниБИТ, от културни институти и училища в града. По повод юбилея на читалището беше връчен почетния знак на Общински съвет – Плевен.

Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски разказа за ролята на читалището за създаването на музикалния културен институт както и за своя творчески път, свързан с плевенското читалище. Поздрав отправи и Момчил Георгиев – Генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/.

„До Освобождението в България е имало 128 читалища, едно от които плевенското „Съгласие”. Днес те са близо 4000. В същото време България е на първо място по функционална неграмотност на деца до 14-годишна възраст. Това са фактите. В нашия град трябва да се научим да ценим не толкова субектите, колкото обектите на духовната култура, на онова, което ни съхранява. Да намерим сили в себе си да видим нещата каквито са, да има дебат, защото в дебата се ражда истината. По-важното е да остане и да съхраним онова, което го има, което е преминало през изпитанията на времето”, каза председателят Ивайло Атанасов.

Той връчи на дългогодишния ръководител на Балетната школа Виолета Радева почетен знак на читалището и парична сума в знак на признателност за всеотдайността й. Тази година Балетната школа също празнува годишнина – 65 години от основаването си.

Накрая всички гости се изправиха на крака под звуците на „Многая лета” с пожеланието още дълги години да има това хранилище на духа.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация