film izle

Веселин Плачков: АБВ е изградена от можещи личности и не робува на измислени правила

Популярният български актьор Веселин Плачков е част от отбора на АБВ Плевен в предстоящите местни избори – той е втори в листата за общински съветници на партията веднага след кандидата за кмет Цветан Антов в бюлетина №14. Предстои да го видим в едно по-различно амплоа от ролите му на сцената и на екрана. Защо влиза в политиката и какво да очакваме от него в местния парламент, какво е общото между актьорството и политиката, думата е на Веселин Плачков.

- Защо влизате в листата с общински съветници на АБВ за Плевен?

- Влизам в листата на АБВ първо, защото те ме поканиха, и второ, защото кандидатурата на Цветан Антов за кмет на Плевен ми харесва. Освен това разговорът с мен беше проведен лично от лидера на АБВ Румен Петков. Работил съм в плевенския театър 13 години и знам, че каквито и проблеми да имаше там, се решаваха с негова помощ. Затова всеки, който е обърнат към културата и образованието, към спорта, и не е изгубил човешкия си облик за толкова години като г-н Румен Петков, може да има моето съдействие. Аз уважавам личности, каквито има в листата на АБВ.

- Защо Цветан Антов трябва да стане кмет на Плевен?

- Много са причините. Най-важното според мен е, че в АБВ става въпрос за един сбор от личности – един тръгва напред, в случая Цветан Антов, но около него се оформя един отбор от хора, които ще работят заедно. Спомням си на предишните избори имаше диспут между кандидатите за кметове и имаше въпрос как кметът ще привлече инвеститори в Плевен. Единственият адекватен отговор тогава дойде именно от Цветан Антов – „Кметът не привлича инвеститори, а във взаимодействие с други органи на управлението може да направи така, че инвестициите да дойдат в Плевен”.

- Ако бъдете избран за общински съветник, какви ще бъдат акцентите във вашата работа? С какво ще бъдете полезен за развитието на Плевен?

- Категорично залагам на култура и образование. От това разбирам. Още през 2003 г., когато постъпих на работа в плевенския театър, имаше известен спад в посещаемостта, което беше тенденция в цялата страна. Тогава заедно с г-жа Аня Михова, директор на РБ „Христо Смиренски” – Плевен, създадох театрален кръжок за деца. Безплатен, защото така трябва да бъде. Още в началото им обясних, че не всички ще станат актьори, въпреки че доста от тях станаха. Исках да възпитам у тях нуждата да ходят на театър. Кръжокът протичаше така, както са ни учили нас в НАТФИЗ – прочитаме произведение, избираме текст и след това правим малки театрални форми. През другото време аз им разказвах за театралната естетика, как се ходи на театър и т. н. Библиотеката им даде безплатни читателски карти и стана така, че ако децата имаха за задача произведение от Валери Петров, то изчитаха всичко от Валери Петров в библиотеката и си избираха текст. Същото стана с Радичков, Шекспир и други автори. Отзивите на родителите тогава бяха, че децата им искат да ходят на театър, четат през седмицата, а в събота и в неделя ходят на кръжок.

Друга моя идея и стратегия беше за привличане на повече туристи, които не само да разгледат за няколко часа Панорамата и някои исторически обекти в града, но да остават за нощувка или две в Плевен. И това да е на базата на съвместно предложение от страна на местните хотелиери и плевенските театър и филхармония. Театърът и филхармонията могат да направят общи спектакли, най-вече през лятото, които да бъдат поставяни на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка”. Имаме интересни сюжети от нашата митология, легенди, които могат да бъдат пресъздадени по атрактивен начин пред чуждестранните туристи. Така ще бъде възможно една група туристи да разгледат Панорамата, да отидат до Музея на виното, нашите хотелиери да ги посрещнат и нахранят, а вечерта да отидат в Летния театър, където да гледат съвместна продукция на Плевенска филхармония и ДКТ „Иван Радоев”.

Естествено тези идеи не могат да бъдат постигнати, когато си само артист. Моето желание е да се върна и да живея в Плевен, който е един атрактивен и хубав град, но нещата са запуснати. Единственият начин да мога да променя това, е да се намеся в Общинския съвет и да се опитам да реализирам моите идеи съвместно с който и да е директор на театъра, на Плевенска филхармония, на РБ „Христо Смирненски”… Образовайки децата, учейки ги да имат потребност да четат повече, да ходят на театър, в бъдеще ще се създаде едно поколение, което ще е съмишленик на управляващите града. Това поколение няма да иска да троши, а да създава и да изисква аргументирано от своите управници.

- Каква кампания ще водите?

- Не искам да досаждам на хората и да бъда натрапчив. Отвратен съм от кампаниите, от изражението на хората, които ни гледат от плакатите – те така трябва да изглеждат може би, такава е формата. Познавайки повечето от кандидатите за кметове и общински съветници, мога да кажа, че те на живо са доста по-приветливи и добри. Имам идея да поканя „Багатур” и да напаравят един спектакъл в Плевен. Не държа да дойдат гласоподаватели, а плевенчани да доведат децата си и да го видят.

- Какво е общото между актьорството и политиката?

- Актьор идва от „акт” – действие. Ние актьорите действаме и разчепкваме всяка една ситуация на съставните й части, за да извадим най-ползотворното, което може да се случи. Хората мислят, че ние произнасяме думи, а всъщност ние действаме. И това е близкото между политиката и актьорството – действието. Затова ще кажа така – политиците да спрат да говорят, а да се хванат да действат, да спрат да представят себе си в политиката, да забравят за малко егото си и да работят. Ние актьорите това можем – да работим като волове, много. 

- Защо плевенчани трябва да подкрепят листата с общински съветници на АБВ и кандидата за кмет Цветан Антов?

- Участвал съм в много кампании и съм чувал кой какво обещава. Сега обаче мога да кажа, че кандидатите на АБВ стоят зад думите и обещанията си. Всяка една дума, която казваме, ще бъде изпълнена.

АБВ е изградена от можещи личности и не робува на измислени и написани правила, които спират гъвкавостта и мисленето на личностите. Надявам се никой да не си продава гласа, а други да не търгуват с гласовете.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация