За брутален натиск от кандидат за кмет на Плевен върху медия сигнализира Румен Петков

Натискът не бива да остане безнаказан и АБВ ще сезира ЦИК за тази по думите на Румен Петков фашизоидна проява, която обяснява защо България е на 111-о място по свобода на словото в света.

Петков поясни, че става въпрос за натиска от страна на депутата и кандидат за кмет на Плевен от ВМРО Калин Поповски върху определен човек да бъде натисната определена медия да не публикува случки с кандидата за кмет на ВМРО на община Гулянци. Г-н Поповски много ясно казва „Аз настоявам това до изборите да не се коментира в „Трафик нюз”. След като народни представители си позволяват по този начин да мачкат медиите първият институционален въпрос е средствата за масова информация ще продължават ли да отразяват дейността на този депутат и кандидат за кмет. Това, според Петков, е въпрос на усещане за демокрация и стремеж към свобода на словото и гарантиране на независимост на медиите.

Вторият въпрос, според Петков, е какво ще бъде мнението на другите кандидати за кмет на Плевен и дали те биха участвали в диспути с участието на този кандидат. По думите му, който се съгласи да участва в такава публична проява, той ще легитимира това поведение.

Третият въпрос е свързан с мнението на партия ВМРО – дали такъв човек може да бъде народен представител и кандидат за кмет. Логиката на неговите съпартийци, според Петков, е „Това е нашият човек и ние ще го пазим с цената на всичко”. Трябва да има ясен отговор, смята Петков, от ръководството на ВМРО и ръководството на Народното събрание дали такъв човек може да представлява българския народ. „Ако ВМРО си замълчи, значи това е политика на партията. Мачкането на средствата за масова информация е въпрос на осъзната необходимост от г-н Каракачанов и компания. Това означава, че такъв тип действия са не просто приемливи за тях, а в реда на нещата“, категоричен е лидерът на АБВ.

„Последния въпрос е към ГЕРБ – за тях този човек може ли да им бъде партньор. Те считат ли, че може да общуват с партия, която държи такъв човек за народен представител и да се легитимира такова отношение към средствата за масова информация“, пита Румен Петков.

Той сподели, че казва тези неща с много болка, защото е мислил, че Плевен е един от градовете, в които от 90-а година насам са се водили много тежки политически битки и е бил арена на тежки политически сблъсъци, но никой не си е позволявал да мачка медиите, за да се прикриват определени стъпки и действия. Ако не си дадем ясен отговор на тези въпроси, според Петков означава, че като общество сме минали една черта, зад която няма връщане.

%d bloggers like this: