„Серьожа е много тъп” на Дмитрий Данаилов е най-новият спектакъл на плевенския театър

Дмитрий Данаилов в момента е един от най-поставяните съвременни автори в Русия и неговите книги са сред най-хитовите и продавани заглавия. С тези думи директорът на плевенския театър и режисьор на спектакъла Васил Василев определи интереса си към автора на „Серьожа е много тъп”. Василев припомни, че миналата година пиесата на Данаилов „Гражданинът от Подолск” беше отличена със „Златна маска” от едноименния руски театрален фестивал.

По думите на режисьора текстът на „Серьожа е много тъп” е изключително актуален с начина, по който ни провокира да се замислим за това как общуваме, как се контролираме и как в един момент забравяме ценностите си, свързани с прекия контакт.

Пиесата е изпълнена с много обрати, виждаме как един компютърен специалист, който се занимава с компютърни приложения и в съвременното общество е в добра позиция, има прекрасна жена, но в определен момент е поставен в една непредвидена ситуация. Ситуация, която дори изглежда нереална и единственото нещо, което ще му липсва на зрителя в залата, е … скуката.

„Това е първата пиеса, която поставяме на Дмитрий Данаилов и тя много кореспондира с „Гражданинът от Подолск” и ако всичко върви наред имаме намерение да поставим един „минисериал”, при койго двете пиеси ще могат да се гледат една след друга и по този начин ще разнообразим скучното ни ежедневие, ще знаем какво не трябва да допускаме и да не влизаме в показаните ситуации” – обяви Васил Василев.

За своя герой Серьожа актьорът Антъни Пенев споделя, че той е един човек, който е забравил много важни неща в живота и си мисли, че всичко е наред, а то не е. Случва се внезапно едно събитие, което изведнъж пренарежда целия му живот, който до момента е много подреден и когато нещата сменят своите места той се побърква…

Спектакълът се отличава с модерната си сценична визия и използване на помощни средства за разказване на сюжета. В реално време проследяваме как героите си общуват чрез дигитални устройства и реално живеем в матрицата, разкрива аниматорът на постановката Николай Димитров.

Сценографията е дело на Константин Вълков. В ролите освен Антъни Пенев ще видим Адриан Филипов, Иван–Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Петьо Кръстев, Емил Николов, а музиката е на Милен Апостолов.

За премиерата на „Серьожа е много тъп” на 17 октомври се очаква в Плевен да пристигне авторът Дмитрий Данаилов, но засега консулският отдел отказва да даде виза на руския писател.

One thought on “„Серьожа е много тъп” на Дмитрий Данаилов е най-новият спектакъл на плевенския театър

  • 13 октомври, 2019 г. в 10:12
    Permalink

    Е, много станаха руските пиеси. А Плевен прави конкурс за българска пиеса на името на Иван Радоев? Нещо сбъркано има в репертоара…

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: