film izle

Бойко Гаргов: Всеки един от гражданите на Славяново е важен

Бойко Гаргов е роден през 1967 г. в Славяново. От 1989 г. работи в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Издигнат е от ПП АБВ за кмет на град Славяново.

Г-н Гаргов, защо решихте да се кандидатирате за кмет?

– Защото смятам, че това е най-добрият начин да въздействам на нещата, които се случват край нас. Аз никога не съм бил пасивен в живота си – имам позиция и своите си борби. За да бъде променена политиката на едно място, трябва да влезеш в политиката и да започнеш отвътре. Такъв е смисълът на администрацията. Тя е създадена с една единствена цел – да улеснява живота на гражданите.

Какви са основните Ви приоритети?

– Трябва да поставим фокуса си върху децата. Мисля, че сме им длъжници. Нямам ясен спомен да сме имали истински празник на 1-ви юни от години наред – с балоните, песните, рисунките на асфалт, усмихнатите деца. Ние не сме имали лятна програма никога. Децата искат да бъдат уважавани и оценени. Ние не им даваме възможност. Не сме имали Дядо Коледа, който да раздава подаръци. Това трябва да се промени.

Детската градина и училището имат много проблеми. Ако стана кмет, смятам по всякакъв начин да подкрепям тези институции. Едно добро образование отваря много повече врати на децата в бъдеще. Ще работя в посока повишаване на доверието на населението в училището като институция. Когато говорим за училище, следващото е читалище – ние в Славяново имаме две работещи такива. Имаме много хора на културата, с които се гордеем.

Културата и образованието са мои приоритети.

Финансирането е проблем на по-малките населени места. Как смятате да се справите с него?

– Една община се състои от равноправни градове и села. В Община Плевен те са 25. Плевен засмуква огромна част от средствата и ние сме ощетени. Всеки месец в големия град се откриват детски площадки, сменя се осветлението с икономично, правят се улици. Когато се приберем тук, въпреки орязаните автобуси, шляпайки в дупки по тъмните улици, това щастие не можем да го усетим. Ние трябва да заявим желанието си за по-голям бюджет. Вярно е, че имаме ниска събираемост на местни данъци и такси, но те се събират според финансовото положение на населението.

95 000 кв. км е землището на Славяново, на Плевен е 85 000 кв. км. Тези площи генерират печалба, приходи. Една част от тях трябва да дойдат при нас. Тезата, че няма пари, не е съвсем вярна. Друг източник на средства, който изпускаме години наред, са оперативните програми. За тия пет години Пордим са усвоили 8 500 000 лв. по проекти. За същото време Плевен е усвоил 250 млн. лв. Славяново – 0 лв. Проблемът е, че ние не подготвяме и не внасяме проекти. Можем да хванем последния влак с програми, които са възможни за реализиране. Като част от тези пропуснати ползи  е и водният цикъл.

Водата е голям проблем на Славяново…

– Винаги е имало режим на водата. Това е нещо социално значимо. Населените места са създавани около вода и като спре тя, населеното място опустява. Имам приятел, при когото водата идва веднъж седмично. Ние имаме договор с ВиК и си плащаме сметките, те са длъжни да ни предлагат качествена услуга. Ще търсим всякакви начини на въздействие, за да променим положението. Вода в Славяново има, капацитетът на помпените станции гарантира това, а ние на практика нямаме вода. Проблемът е във ВиК. Други горещи точки са сигурност, нерегламентирани сметища, чистота, снегопочистване…

Как мислите да работите като кмет на Славяново?

– Работя с пациентски организации и основен принцип там е, че всички хора, без значение от пол, социално положение, етнос, религия – са равни. Аз ще запазя този принцип в работата си и тук. Всеки един от гражданите на Славяново е важен. Трябва да бъдем единни и сплотени и само тогава можем да бъдем силни.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация