film izle

Председателят на ОИК Ярослав Димитров: Готови сме за изборите в община Плевен

На среща с представители на медиите в пресклуба на БТА днес председателят на Общинската избирателна комисия Ярослав Димитров обяви, че комисията има сериозна готовност за провеждане на общинските избори в Плевен. По думите му общия брой на избирателите за цялата Плевенска община към вчерашна дата е 115 309 души. За град Плевен броят на избирателите е 95 334. Подвижните избирателни секции за територията на Община Плевен са 3, като гласуващите в тях са 91 човека. Общия брой на секциите в общината е 169.

За първи път на тези избори могат да гласуват 540 души в цялата община, от които 413 са в града и 127 в кметствата. Четирима са столетниците в общината, които имат право на глас.

Членовете на ЦИК, които са провели необходимите обучения, са останали изключително доволни от степента на подготовка на хората от СИК в Плевенска община, заяви Ярослав Димитров. По думите му обученията в зала „Катя Попова” все още не са приключили и в момента текат с изцяло практическа насоченост при работата със секционните протоколи, тъй като в тях се обективира вотът на избирателите.

В сградата на Община Плевен вече е тестван и запечатан пунктът за въвеждане на данните от изборите на „Изчислително обслужване”. Ще бъдат налични 16 действащи оператора и така едновременно ще се поемат 16 избирателни комисии. Димитров обърна внимание, че при тези избори има увеличение на работните станции, с което оперативността ще бъде повишена. За разлика от предишни избори, когато секционните материали са се приемали в Областната администрация, този път това ще става на първия и третия етажи в сградата на общината. Предвидено е възнагражденията на членовете на СИК да се изплащат още същата вечер след предаване на протоколите. Първоначално след изборния ден  трима членове от СИК ще бъдат приемани в зала „Катя Попова”, където им се дава съответен номер, с който ще бъдат извиквани в сградата на общината. Освен изборните документи те ще бъдат длъжни да носят и чувала с бюлетини.

До момента няма никакви сигнали за нередности и сериозни пропуски при организацията и подготовката за изборите, обяви председателят на Общинската избирателна комисия в Плевен. Към днешна дата няма заявления към комисията за наблюдатели, анкетьори и социологически агенции, но срокът за тяхната регистрация е до 26 октомври, така че има време, обяви Ярослав Димитров.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация