film izle
25 октомври 2019, 12:14 няма коментари

ХГ „Илия Бешков“ представя изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“

Селекция от най-добрите творби, създадени за 50 години от участниците в Международния пленер „Делиблатски песак“, Панчево, Сърбия, гостува от тази седмица в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен. Експозицията бе открита официално в четвъртък вечер от Антония Караиванова – директор на плевенската галерия, в присъствието на представители на организаторите на пленера в Република Сръбска, гр. Панчево и много гости. От името на Общински съвет – Плевен, събитието уважи Петя Василева – заместник-председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Тя приветства присъстващите и поднесе поздрав и от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев.  

Поздрав към организаторите и домакините отправи и Милен Яков – изпълняващ длъжността кмет на Община Плевен. За изложбата и за самия пленер разказаха накратко гостите от Република Сръбска Стоян Бошков и Милосав Урошевич.

Международният пленер „Делиблатски песак“ е едно от най-старите и най-важни събития в областта на изобразителното изкуство в Сърбия, което се провежда от 50 години насам. Художниците творят в местността „Девоячки бунар” – природен парк във Войводина, който представлява пясъчен ареал, създаден преди 200 години. В изложбата, представена в Плевен, са показани избрани творби на различни участници през годините. България присъства с картини само на двама български творци – от Русе и от Плевен в лицето на Антония Караиванова. „Във възторг съм от това място – уникална местност, национален парк, красотата е навсякъде. Работим с идеята да може повече плевенски творци да участват в този пленер. Много е хубаво да можем да сравняваме себе си със света. Възможност, която този пленер ни дава“, сподели Антония Караиванова.

За настроението на вечерта в ХГ „Илия Бешков“ допринесе с изпълненията си представителен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“ ще остане в Плевен до 5 ноември.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация