Две досъдебни производства за купуване на гласове образува прокуратурата в Плевен

Районна прокуратура – гр. Плевен образува две досъдебни производства във връзка с постъпили в нощта на изборите сигнали за купуване на гласове на територията на гр. Плевен.

На 27.10.2019 г. вечерта, малко след официалния край на изборния ден в Районна прокуратура – гр. Плевен е постъпил сигнал за купуване на гласове в жилищния район в близост до автогарата в града. Незабавно са образувани две досъдебни производства за престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК и са предприети неотложни процесуално следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението.

По едното досъдебно производство, към наказателна отговорност е привлечен В.С.И на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи Споразумение с Районна прокуратура – Плевен. По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването, на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Споразумението е внесено за одобрение в Районен съд – Плевен.

По второто досъдебно производство разследването продължава, като към наказателна отговорност е привлечен Н.Б.В. на 37 г. от Плевен. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и след внесено предложение до Районен съд – Плевен му е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Фактическата обстановка по двете наказателни производства е сходна: от събраните доказателства става ясно, че двамата обвиняеми са предлагали на лица живущи в жилищния район около автогарата по 30 лв. за да упражнят своето право на глас в полза на определен кандидат.

%d bloggers like this: