film izle
31 октомври 2019, 8:58 няма коментари

Изложба за Нестор Марков откриха в читалището, създадено от него преди 150 години

Изложба, посветена на 150-годишния юбилей на читалище „Съгласие 1869” и на 180-годишнината на основателя му Нестор Марков, беше открита в навечерието на Деня на народните будители.

Неотдавна Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” заедно с редица културни институти, сред които и читалище „Съгласие 1869”, организира изложбата. „Един от наследниците на Нестор Марков – проф. Светослав Марков, подари тези 24 табла на читалище „Съгласие 1869” – за да ги пазим и показваме. Нестор Марков трябва да се познава от повече хора, защото неговият живот може да бъде един достоен пример за подражание като истински строител на нова България, участник в освободителните войни и най-важното – истински будител, който е положил основите на едно съвременно учебно и просветно дело в Плевен и страната”, каза секретарят на читалището Маргарита Лазарова.

 Част от таблата ще бъдат показвани периодично по различни поводи и събития. Те проследяват живота на Нестор Марков от родното му място в Хасковско, до неговите наследници. Интересното е, че неговата съпруга е плевенчанка, а наследниците му са научни работници от различни сфери на науката.

Изложбата беше посетена от ученици от няколко плевенски училища.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация