Бюлетините за втория тур на изборите в неделя са раздадени на общините

В Плевен на балотаж се явяват Георг Спартански и Мирослав Петров

Бюлетините за втория тур на местните избори вече са раздадени на общините, където ще има балотаж на 3 ноември. Днес в 09.00 часа упълномощени длъжностни лица от областна администрация получиха от печатница ЕА – Плевен изборните бюлетини за населените места, където ще се проведе балотаж за избор на кмет на кметство и/или кмет на община на територията на област Плевен. С решение на ЦИК предаването на отпечатаните хартиени бюлетини се извършва в присъствието на упълномощени представители на печатницата – изпълнител, на областна администрация и на двама упълномощени членове на ОИК, предложени от различни партии и коалиции.
Бюлетините бяха транспортирани в координация с органите на МВР и вече са предадени на съответните общини, където ще се произведе втори тур на изборите за местна власт.

В неделя ще се проведе втори тур на местните избори за кметове в населените места, където няма спечелил на първи тур на 27 октомври 2019 г. кандидат. В Плевен на балотаж се явяват досегашният кмет Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет, и кандидата на ГЕРБ за кмет на Плевен Мирослав Петров.

Припомняме, че на изборите миналата неделя (27 октомври 2019 г.) за Георг Спартански гласуваха 18 560 или 36.90% от избирателите, за Мирослав Петров – 15 235 (30.29%). Избирателната активност в община Плевен на първи тур на местните избори беше 45.34%, т.е. гласували са 52 284 жители на общината от имащите право на глас 115 324 души. В област Плевен това е най-ниската избирателна активност от всички общини.

На вота в неделя гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.

ОИК-Плевен напомня, че всички издадени удостоверения на членове на СИК важат и за втори тур на местните избори, насрочени на 03.11.2019 г. Издадените удостоверения на застъпници на кандидати, участващи във втори тур, също запазват своята валидност.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

%d bloggers like this: