film izle

В парк „Кайлъка“ отново има туристическа пътека

Сподели
Етикети

„След дълга и продължителна работа решихме, че е време да разкажем за началото на една инициатива, която поставихме заедно с нашите съмишленици от ТД „Насам-натам”, благодарение на които туристическата маркировка в Централна Стара планина бе изцяло обновена. Съвместните ни усилия ни бяха насочени към организиране на доброволна акция с цел изграждане и поддържане на туристически маршрути и тъй като сме позиционирани в град Плевен, логично усилията ни бяха насочени в натам.“ Това разказва Димитър Петров от Сдружението

преди…
и след…

            В миналото, в парк „Кайлъка“ и крайградските части на Плевен е имало изградена мрежа от туристическа инфраструктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето пътеките престават да се поддържат, все по-малко хора ходят по тях и гората бавно започва да ги завзема, като част от тях престават да съществуват. В началото на 2019 г. се зароди идеята поетапно да се възстановят част от тези маршрути, да се популяризират и да станат алтернативно място за посещение от жителите и гостите на града, обяснява Димитър Петров. Сега с гордост можем да заявим, че след повече от 30 години, в парк „Кайлъка“ отново има туристическа пътека. Нейното начало започва от паркинга на крепостта „Сторгозия“, а трасето минава над скалния венец и стига до язовир „Кайлъка“. Поставена е синя туристическа маркировка, а съвсем наскоро и указателни туристически табели на възловите разклони. Цялата пътека се минава за около 2,30 часа и е подходяща както за пешеходни, така и за вело разходки, допълва той.

            По трасето има още дейности, които ще бъдат извършени в близките месеци, но за нас е важно, че началото е поставено и пътеката е напълно проходима от нападали дървета и надвиснали клони. От Сдружение „Приятели в приключенията”  изказват благодарност за съдействието при издаването на необходимите за дейността разрешителни на служителите на Областна администрация – Плевен и РИОСВ – Плевен. Сърдечни благодарности и на доброволците, които са извършили тежката работа по разчистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране.

Заедно можем много, продължаваме с дружни усилия да се трудим за общото благо, подчертава Петров..

Снимки: Сдружение „Приятели в приключенията”

има 1 коментар
  1. Име... каза:

    Много яко! Браво! С пирони ги заковали в дърветата! Браво!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация