film izle

Валентин Асенов – Хъкъла е тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф”

Валентин Асенов – Хъкъла е тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф”. Отличието му беше връчено на откриването на традиционния Есенен салон на плевенските художници в галерия „Бешков”.

Това е десетото издание на Салона и в него участват 38 автори със 70 творби живопис, графика и скулптура. Най-младият участник тази година е Борислав Богданов, завършил Художествената академия преди две години с живопис при Ивайло Мирчев.  Всеки от авторите показва неща, които е работил през последната година. Наградата се определя от комисия в състав предишните носители на наградата и представители на общината, която я осигурява. 

Убавка Тончев – миналогодишният носител на наградата „Пимен Зограф” и председател на тазгодишната комисия, уточни, че от 25 номинирани накрая остават трима – Павлин Ковачев, Валери Петров и Валентин Асенов – Хъкъла, който е и с най-много гласове и с това печели тазгодишното отличие. Поздрави ги изпълняващият длъжността кмет Милен Яков. 

„Много съм развълнуван. Всички колеги и участници в тази изложба показваме най-добрите си произведения и се радвам, че журито е оценило моите творби. Пожелавам на всички колеги да стигнат до тази награда, да имат големи успехи и да се виждаме на изложби всички”, каза при награждаването Хъкъла. 

„Очаквах доста години да достигна до това ниво. Винаги съм се стремял да показвам най-доброто, което съм сътворил и се радвам, че тази година успях да се представя на това ниво, за да ме оцени комисията”, сподели още художникът. В ишзложбата той показва две живописни творби, отразяващи характерния му стил, в който преобладаващо е въздействието на цвета. Освен хармония от цветове, в картините му са запечатани впечатления от изминалото лято в родното му село Обител, Търговищко. Така се казват и картините – „Обител” и „Лято в Обител”.

Валентин Асенов е и преподавател в плевенското НУИ „Панайот Пипков”. Той е категоричен, че към специалността има голям интерес и децата са изключително талантливи. Миналата година имаме 100% успеваемост на децата, които кандидатстваха във висши училища в страната и в  чужбина, което показва, че подготовката им е на високо ниво, допълни Хъкъла.  

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация