film izle

Като институционален провал на ЦИК определи организацията и провеждането на изборите Румен Петков

Институционален провал на ЦИК. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков определи организацията и провеждането на изборите.  Пред медиите той уточни, че тази оценка не означава неприемане на изборния резултат от страна на АБВ. Петков припомни,, че партията отдавна настоява за категорични промени в нормативната уредба.

„Не може кмет на община да бъде избиран с гласовете на по-малко от 50% от участвалите в изборния процес. Имаме такива около 15 общини в България и на първо място София. Настояваме за въвеждане на машинно гласуване. Не знам дали си даваме сметка за абсурда, в който имаме закон, който разпорежда въвеждането на машинно гласуване и да излезе ЦИК и да кажат, че не са имали време и затова няма да има. Оставям настрана безумните пари, които се хвърлиха и в портмонетата, в които влязоха, не всички разбира се да докараме едни машини и след това да ги върнем“.

Петков отново подчерта, че за провеждане на екзит пол в изборния ден трябва да се въведат санкции, тъй като това е откровен инструмент за манипулация.

„Считаме, че за да не бъде манипулиран нормалния избирател, немотивирания с натиск, немотивирания с пари избирател, екзит пол-ът или трябва да бъде забранен, или санкцията при разлика повече от 2 – 2,5  процента от крайния резултат и обявявания през деня, санкцията да бъде повече от 500 000 лева. Не направим ли тази мярка, имаме една неголяма, но добре платена група сънародници, подвизаващи се като социолози, които са изключително богати хора. Не се ли вземат мерки този процес да се спре, изборната манипулация ще продължи да се разширява“, коментира Румен Петков.

пресцентър АБВ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация