film izle
14 ноември 2019, 8:17 няма коментари

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Сподели

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета – рождената дата на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг. Д-р Бантинг инжектира за първи път инсулин през януари 1922 г. на 14-годишен юноша, умиращ от диабет и така спасява живота му.

Диабетът е проблем, който касае хиляди хора по целия свят: над 360 милиона души в света страдат от диабет; на всеки 10 секунди двама се разболяват, а един умира от тази болест. В България болните са над 550 000, 4000 от тях са деца.

Захарният диабет е група от метаболитни заболявания, които се характеризират с повишена кръвна захар (глюкоза), която се дължи на нарушение в инсулиновата секреция или действие, или и двете. Захарният диабет е познат още от древността, където се е свързвал с отделяне на „сладка” урина и загуба на мускулна маса. Повишените нива на кръвната захар, водят до отделянето ѝ в урината, и на това се дължи появата на „сладка” урина.

Нормално, нивата на кръвната захар се регулират стриктно от инсулина- хормон, който се отделя от панкреаса (задстомашната жлеза). Инсулинът понижава нивото на кръвната захар. Неговата секреция се стимулира от прием на храна, който води до повишаване на кръвната захар. При пациенти с диабет, липсата или недостатъчната продукция на инсулин, води до повишаване на кръвната захар (хипергликемия). Захарният диабет е хронично заболяване, което означава че въпреки че се контролира, продължава през целия живот.
Влиянието на диабет върху организма на човек е огромно. С течение на времето, той води до значително понижаване на зрителната острота, до слепота; бъбречна недостатъчност и увреждане на нервите. Тези разнопосочни увреждания се дължат на засягане от заболяването на малките кръвоносни съдове, наречено микроангиопатия. Захарният диабет е важен рисков фактор и за ускоряването на процеса на атеросклероза, който води до стесняване на по-големите кръвоносни съдове, и повишава риска от настъпване на инсулт, исхемична болест на сърцето и други. Това засягане на големите кръвоносни съдове е известно като макроангиопатия.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация