film izle

Ученици от Езиковата в Плевен участваха в международна среща по проект в Атина

От 4 до 8 ноември 2019 г. 6 ученици и 4 учители от ПГПЧЕ – гр. Плевен взеха участие в третата международна среща по проект „Бъди във форма за Европа“ по програма Еразъм+ с партньорство на училища от Румъния, Италия, Полша и Гърция. За това разказаха от Езиковата гимназия.

Обект на дискусии, уъркшопове, изнесени презентации от учениците бяха актуалните теми за медийната манипулация и фалшивите новини, кибертормоза, защита на личните данни, свободата на словото и езика на омразата. Все проблеми, характерни за дигиталната ера, в която живеем, залегнали и в проведената в Гьотеборг среща, при което Европейската комисия приема нови инициативи за подобряване на ключовите компетенции и цифровите умения на европейските граждани, за популяризиране на общите ценности и за повишаване на осведомеността на учениците за функционирането на Европейския съюз.

Изключително интересна беше интерактивната презентация на г-жа Олга Гкотсопулу – д-р на науките към факултета по право и криминология в университета Врийе в Брюксел, на тема: „Колко добре познаваме дигитално самите себе си? Нека да разберем как нашите онлайн следи се отразяват на демократичните компетентности“.  

Интерес предизвика и интерактивния уъркшоп на тема: “Истина или фалш? Дезинформацията и демокрацията“, представен от менторите Джордж Москос и Матула Пападимитриу, основатели на НПО „Инициатива за параграф 12“. Учениците чрез мозъчна атака достигнаха до определението „Що е то фалшива новина? – вид мистификация, умишлено разпространение на неверни слухове или на неверни сведения устно, чрез новинарски или социални медии, с цел подвеждане на аудиторията, като авторите им получават финансови или политически облаги. Това са новини, които са „изцяло измислени с цел да излъжат аудиторията“.

Учениците от нашия екип взеха дейно участие, бяха активни, с отлични познания върху материята и не се наблюдаваше бариера при изказване на мнения на английски език. Атина е история за мощ, култура и величие.

И ние станахме част от нея, посещавайки археологическия музей към Акропола и древния град Делфи, който е в списъка на ЮНЕСКО като световно историческо наследство и място на прочутото древногръцко светилище с Делфийския оракул – един от най-важните оракули в античния свят, който прави своите предсказания и пророкувания в храма на Аполон. Докоснахме се и до свещения камък Омфалос в този храм, считан за център на света /пъпа на света/, за началото на живота на Земята, с увереността, че това ще ни зареди със  сила за здраве, висок дух и енергия, с устрем за нови успехи и постижения.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация