film izle

Тържествено откриха в Плевен паметника на Девета пехотна дивизия (галерия)

Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е патрон по изграждането на монумента. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издигнат през последните 75 години и е посветен на една от най-големите победи на българската армия през Първата световна война – сраженията при Дойран. В инициативата по издигане на паметника се включиха народни представители, общински съветници от Плевен, общественици и множество граждани. Мемориалът представлява художествена композиция от 5 скулптурни фигури – на генерал Владимир Вазов в центъра с височина 3,60 м и 4 от неговите войници, разположени по-ниско – знаменосец, тръбач, пехотинец и щурмовак.  Скулптор на паметника е Борис Борисов от Велико Търново, а леяр е Марин Марков.

Трима свещеници от плевенския храм „Свети Николай” отслужиха пред новоиздигнатия паметник водосвет за здраве и благоденствие на българския народ.

Инициативата за издигане на този паметник е още от 30-те години на миналия век, каза в речта си Красимир Каракачанов.

След превратностите, обаче на 9 септември парите изчезват.

„ През 2000 г. отново е подета инициатива и е поставен паметен знак, но тази идея по едни или други причини отново не се осъществява. Щастлив съм, че днес, само за година и половина след обявяване на инициативата, обявена тук в Плевен можем всички ние да открием паметника на прославения български командир генерал Вазов и на всички български войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи от Македония и Тракия, а след това през Първата световна война отдаваха живота си за обединена България.”

Военният министър сподели, че е необходимо да правим такива паметници, защото възвеличават подвига на нашите деди. Този паметник, според него е мястото на което всички наследници на загиналите войни от Девета Плевенска дивизия мотат да сложат едно цвете.

Кметът на Плевен Георг Спартански отбеляза, че нашата страна отвсякъде граничи единствено със себе си. По думите му всички войни в които сме участвали в началото на миналия век са били не за завоюване на чужди територии, а за обединение на българите в националните етнически граници и запазване целостта и независимостта на нашето отечество.

„Затова нашите герои направиха онова, което удиви целия свят – край Дойран, не само там, тук е местото да споменем и Чаталджа, Акалан, Ниш… Бойния път на Българската армия е осеян с хиляди кръстове, знайни и незнайни герои. Всички те бяха обединени от името България. Никой не се е делял по партиен признак, религия, образование, възгледи и убеждения. В окопа всички са били българи.” Церемонията беше проведена пред новоизградения паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия днес в 12 часа, а преди това на площад „Възраждане” представителна част на Блъгарската Национална гвардия представи вълнуващ спектакъл.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация