film izle
18 ноември 2019, 14:20 няма коментари

Какво е кредитен рейтинг?

Сподели
Етикети

Ако сте от хората, които често се възползват от услугата бърз кредит, а и какъвто и да било кредитен продукт, най-вероятно сте попадали на термина “кредитен рейтинг”. Често потребителите не разбират значението на думата, въпреки че като физическо лице всеки от нас има наличен т.нар. кредитен рейтинг. Ето защо в следващите няколко реда ще обясним какво представлява този рейтинг, какъв е неговият ефект по отношение на кандидатстването за кредит онлайн и получаването на бързи пари, когато е необходимо.

Кредитен рейтинг

Оценката, която имате по отношение на кредитоспособността си, формира кредитния ви рейтинг като физическо лице. Кредитен рейтинг имат и юридически лица, както и даден регион или държава. Такава оценка се прави на база няколко фактора, сред които:

  • кредитното минало на платеца (кредитна история);
  • размера на собствеността;
  • съотношение между текущи активи и финансови задължения;
  • демографски характеристики и други.

Кредитният рейтинг има за цел да покаже до каква степен лицето е способно да изплаща усвоен заем в срок и в рамките на договорените условия. Най-общо казано – въз основа на кредитния рейтинг финансовите институции преценяват дали да ви одобрят, или не, за даден кредитен продукт.

Формиране на кредитен рейтинг

Всеки усвоен заем, без значение дали става въпрос за бърз кредит, потребителски банков кредит, стоков кредит за покупка на изплащане, кредитна карта, както и наличието на движимо и недвижимо имущество, формира кредитния рейтинг. Кредитният рейтинг е индивидуален за всеки потребител, а неговото формиране зависи изцяло от самия него.  В случай на наличие на кредит, чиито вноски са просрочени, тази информация се запазва в Централния кредитен регистър и е с давност 5 години. Предвид това, че кредитната история влияе върху кредитния рейтинг, добре е да не допускате подобно нещо, тъй като кредитният рейтинг се формира бавно и трудно може да бъде коригиран.

Кредитен рейтинг и бързи кредити

Компаниите за бързи пари се славят с гъвкавите си условия и максимално бързото одобрение при кандидатстване. Безспорно това е изключително удобна алтернатива, в случай на нужда от пари при финансово затруднение, но не бива да забравяте, че с усвояването на кредит поемате и ангажимента да го върнете. Съвестното и отговорно погасяване на задълженията по усвоените заеми е от значение при кандидатстването ви както за бърз кредит, така и в банките, или при закупуването на стоки на изплащане.

В случай на спешна нужда от бързи пари, изберете тази компания, която ви предлага най-изгодните условия. Бъдете коректни към нея и не допускайте да понижите кредитния си рейтинг, като спрете да обслужвате заема си, а впоследствие се сдобиете и с лошо ЦКР.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация