film izle
18 ноември 2019, 16:06 няма коментари

Полезно: Как да работим с ПОС терминал

Сподели
Етикети

Това е въпрос, който продължават да си задават голям брой търговци и предприемачи, които все още разчитат изцяло на плащанията в кеш при покупки и продажби на дребно. Преди да се впускаме в подробни инструкции за работа с ПОС терминал, трябва да убедим и последните „Тома Неверници”, че е желателно да внедрят транзакциите с банкови карти в своя бизнес, за да бъдат в крак с времето. Това може би не е толкова съществено за кварталния плод-зеленчук, но за почти всеки друг физически и особено онлайн магазин е ключово да поддържа добре функционираща ПОС система.

А какви са компонентите на POS системата?

Съществуват различни конфигурации, които могат да бъдат използвани от ритейлърите (така де, търговците на дребно), но няколко основни няма как да не присъстват. Всяко ПОС устройство трябва да има четец за карти, принтер за отпечатване, клиентски екран с клавиатура. Към тях често се добавя и свързан със системата касиерски сейф, както и баркод скенер (помислете за закупуване на баркод четец втора ръка, ако разходите за стартиране на бизнеса са по-големи). Но освен това има и различни видове кабели и начини на свързване, специални клавиатури за касиерите, контролери и т.н.

А целият този процес се ръководи от компютър – на пазара се предлагат специални машини и процесори именно с тази насоченост. Могат да се използват и стандартни компютри, но те трябва да бъдат инсталирани и настроени така, че да могат да комуникират успешно с цялата ПОС система. Качеството на отделните компоненти е важно, за да се осъществява безпроблемно и бързо електронното плащане.

За да може да се извършва нормално работа с ПОС терминал, то цялата система трябва да бъда правилно инсталирана и настроена, като бъде осъществена връзка както към банковата сметка на търговеца, така и към основните мрежи, осъществяващи електронни разплащания като БОРИКА (всички издадени в България карти трябва да са пригодени към нея), VISA и MasterCard. „Това е просто един кабел”, ще кажете, когато трябва да избирате между по-евтиния и по-скъпия, но доказано по-надежден и по-скоростен вариант за свързване. Като клиент вероятно сте попадали в ситуация, в която цялата каса е блокирана в очакване на отговор дали дадена транзакция е одобрена, или не. Понякога забавянето се дължи на проверка от самата банка, но по-често това неудобство произтича от използване на остаряла ПОС система, от грешки в свързването и настройката, от поставянето на ненадеждни конектори и т.н. А нали целта да се обърнем към електронните транзакции е именно бързината?

Основната идея при използването на ПОС устройство е да се прехвърлят средства от сметката на купувача към сметката на продавача, без да чуваме шума на банкнотите и звънтенето на монетите. Да, свикнали сме с тези физически доказателства за наличие на финансови средства, но те вече не са необходими – наличието на такива средства в дебитната или кредитната карта е достатъчно.

Инструкции за работа с ПОС терминал трябва да получите от фирмата, към която се обръщате за този тип оборудване. Устройства за електронно плащане с всички детайли към тях можете да откриете в магазина (физически и онлайн) на PCLife, като от персонала имат готовност да ви въведат и обяснят как да работите с ПОС терминал.

Знаете ли, че вече можете да плащате и през телефона?

Точно така. Не е необходимо дори да вадите дебитна или кредитна карта от портфейла си. Ако смартфонът ви е свързан с вашата банкова сметка, то можете да извършите плащане и по този начин. Разбира се, това е възможно при търговци, които са пригодили своя магазин към актуалните тенденции за работа с ПОС терминал – самото устройство трябва да е от по-ново поколение и да има четец, който да извлича информацията от телефона. И докато това нововъведение в технологията все още е възприето от малък брой ритейлъри, то използването на стандарнто ПОС устройство вече се смята за задължително едва ли не за всеки магазин.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация