film izle

Град Кнежа включен в национално учение „Защита 2019 година“

Сподели
Етикети

Град Кнежа е включен в двудневното Национално пълномащабно учение, което стартира на 19 ноември, съобщават от МВР. По сценарий утре от 14.00 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов ще наблюдава деконтаминация на специално изграден Обединен контролно-пропускателен пункт в Кнежа.

Национално пълномащабно учение „Защита 2019 година“ стартира на 19 ноември. В сградата на ГДПБЗН на улица „Никола Габровски“ в София е ситуиран Националният щаб. Той ръководи действията на занятието, което се провежда на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ръководи Националния щаб, сформиран в рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019 година“. В работата на щаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“. Целта на тазгодишната тренировка е да бъдат проверени действията на Единната спасителна система при възникване на произшествие на територията на атомната централа. Пълномащабното учение се провежда в рамките на два дни, като на 19 ноември е щабната му част, а утре – 20 ноември, ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.

Според сценария на учението, на 19 ноември около 9 часа в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария – паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

На 20 ноември от 14.00 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов ще наблюдава деконтаминация, която ще се извърши от участници в занятието на специално изградения за целта Обединен контролно-пропускателен пункт в Кнежа /на изхода на града, посока Оряхово/.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация