film izle
21 ноември 2019, 16:02 няма коментари

Съвети: Нов ъглошлайф? Какво да гледаме при покупка на уреда

Сподели
Етикети

Когато имате нужда от нов уред за ремонтни или строителни дейности, обикновено не влизате в произволен магазин, за да вземете първия артикул, който ви се изпречи пред очите. Тук ще се спрем на важни особености от устройството и функциите на ъглошлайфа, които трябва да имате предвид, преди да похарчите парите си.

Ако имате опит, по всяка вероятност вече знаете къде и какво да гледате. Дори няма нужда да ходите до някой от големите хипермаркети, тъй като и в онлайн магазините вече има богат избор на надеждни уреди с включена гаранция.

Но ако за първи път обмисляте покупка на такъв инструмент, то какви са основните показатели, на които да обърнете внимание?

Ето някои от ключовите характеристики:

  • Размер на диска
  • Начин на захранване (жичен или безжичен модел)
  • Мощност
  • Скорост

Първият показател е особено важен, тъй като на практика няма как да се промени. Размер на диска 115 или 125 мм се възприема по-скоро за „любителски” вариант, т.е. такъв ъглошлайф е подходящ, за да режете или шлайфате материали в дома. „Фи”-то на режещата повърхност може да надхвърли 200 мм, като при такъв диаметър вече става дума за професионален ъглошлайф.

Естествено, различните повърхности се обработват с различни по вид дискове. Проверете дали флексът, както още се нарича разговорно този уред, може да служи за всякакви материали или има специфични изисквания.

По отношение на начина на захранване, както и при други уреди за ремонти и конструктивни дейности, тук имаме кабелни и безжични варианти.

Електрическите ъглошлайфи са по-удобни за продължителна употреба, но пък са по-трудно приложими, ако се налага да извършвате работа на открито.

Навън по-практични са акумулаторните флексове. При тях обаче винаги трябва да имате едно наум, че батерията може да ви предаде, ако не е заредена. Ако се насочите към такъв тип уред, задължително се запознайте какъв капацитет за работа има при продължителна употреба.

Не подценявайте предпазителите

Повечето уреди са снабдени с протектори, които се поставят между диска и ръкохватката, за да ограничат максимално риска от нараняване. Препоръчително е да се насочите към машина, която има анти-вибрационни ръкохватки, както и със защита срещу повторно включване.

Търсете и свойство KickBack Stop – често се случва да се стигне до заклинване на диска, а тази функция предвижда автоматично изключване на уреда при такава ситуация.

Не на последно място, важно е да проучите дали ъглошлайфът има защити при продължителна работа и опасност от прегряване. Качествените уреди имат директно охлаждане, а освен това ограничават прахта, която може да навлезе в мотора и да доведе до претоварване и повреда.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация