film izle

Имен ден днес празнуват Стилиан, Стилян, Стилиана и Стиляна

Православна църква чества на 26 ноември Свети Стилиян Пафлагонийски – наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според данни от негови жития, той е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител”. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Имен ден празнуват: Стилиан, Стилян, Стилиана и Стиляна.

siricius

На този ден Православната църква почита и паметта на Свети Сириций.
Сириций (лат. Siricius PP.) е римски папа от 15 ноември 384 до 26 ноември 399 г. Той е първият епископ, който носи титлата Pontifex Maximus (след отказването от нея от римския император Грациан) Според Liber Pontificalis той е римлянин и е син на някой си Тибутрио.
Сириций е първият папа, чиито послания по частни въпроси (декреталии) започнали да се приемат като прецедент, по който може да се вземат решения и по други въпроси. Приемали се като вид закон.
Погребан е в базиликата на св. Силвестър.
През 1748 г. е канонизиран.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация