film izle

5 чести грешки по време на коледно фирмено парти

Сподели
Етикети

Коледното фирмено парти често е чудесно време за всеки да се отпусне и да се опознае по-добре. Но релаксирането в повече много може да ви вкара в неприятности. Например, може да направите грешки, които да са в противоречие с етикета на празника или да станете причина за последващи истории и шеги в офиса.

Не е рядкост да чуете как служители са били уволнени след като се държали неподходящо на фирмено парти. Това доказва, че всичко има значение и че и най-малкото отклонение от нормата може да ви коства много.

След всичко казано дотук може би си казвате, че ще пропуснете тазгодишния „купон“. Само че така ще сте повод за още повече одумване. Спокойно, няма страшно. Просто избягвайте често срещаните грешки и всичко ще е чудесно. А те са…

Прекомерно пиене

Представете си следната ситуация. Помещение, пълно с добре облечени хора с питие в ръка. Говорят помежду си, смеят се, някой бута някого друг, той пък се засмива и залива другия… и Хоп – ситуацията е готова.

Това вероятно е най-честата грешка, която някои служители и мениджъри правят по време на празника в края на годината. За да се избегнат подобни „случки“, много организации избират да няма алкохол по време на събитието им или да бъде лимитиран до минимум – 1-2 чаши вино на човек. Независимо от решението на компанията, всеки служител трябва да поеме отговорност за собствената си консумация.

За да не се излагате, може да изпробвате тези съвети:

 •    Ограничете алкохолните напитки до максимум 2 за цялата вечер.
 •     Избягвайте смесването на напитки.
 •     Пийте кафе, чай, безалкохолни напитки и вода.

Прекомерно ядене

Реална ситуация: покапали сте чисто бялата си риза със сос от храната, а салфетката ви вече е мазна от прекомерно количество сос. Не можете да си избършете ръцете, чудите се какво да сторите… И точно тогава шефът ви заклещва, за да си говорите по делови въпроси. Или още по-лошо – да ви запознае с важен гост на събитието.

Хората, които посещават събития, разбират, че храната и напитките ще бъдат част от преживяването. Но е важно да сте внимателни. Присъстващите ще искат да общуват с вас, да ви поздравят и пр. Според основите на етикета следва да сте с чисти ръце и в добър външен вид.

За да избегнете ситуацията, описана по-горе, може да направите следното:

 •     Не се разхождайте с храна.
 •     Хапвайте минимално.
 •     Не връщайте храна на шведската маса.
 •     Изхвърлете всички салфетки, клечки и остатъци на подходящите за това места. 

Говорите много

За първи път срещате лично прекия си ръководител. Започвате 15-минутен монолог, в който разказвате надълго и широко как сте се преместили в офиса преди 6 месеца. Докато разпалено обяснявате, той или тя отчаяно търси как да избяга от вас.

На подобни събития повечето хора  прекарват времето с колегите си и директните мениджъри. По-добре е обаче да се опитате да положите усилия да разговаряте неформално с колкото се може повече хора. Това означава да ограничите времето, което прекарвате с всеки отделен индивид или група гости.

Ръководителите с удоволствие говорят със служителите и за мнозина това може да е единственото взаимодействие. Насладете се на кратки и неангажиращи разговори.

Важно е също да избягвате да изглеждате отегчени и да не досаждате на другите.

Съвети за разговор за празнични партита:

 •     Ограничете разговорите до пет минути.
 •     Избягвайте задълбочени дискусии за бизнеса.
 •     Избягвайте да се оплаквате или да говорите за лични неща.
 •     Благодаря на домакините и организаторите на партито.

Много се оплаквате

Все още говорите със своя пряк ръководител, но този път обяснявате надълго и нашироко колко много пътувате до работа. С други думи, оплаквате се.

Освен че етикетът изисква воденето на кратки разговори, гостите на събитието трябва също да помнят, че в този ден се празнуват успехите на екипа от изтеклата годината. Това означава весело настроение без напрежение и тежки теми и разговори.

Не забравяйте, че историите често се чуват от други хора, които са наблизо, и тези хора ще добавят своя гледна точка. Вашият коментар по дадена тема може да бъде изваден от контекст и да премине в друга посока към слухове и обвинения. Как да избегнете подобна ситуация?

 •     Правете комплименти на колеги и мениджъри.
 •     Определете безопасни теми за споделяне преди събитието.
 •     Превключете теми, ако вие или някой друг започне да се оплаква.

Прекомерно отсъствие

Дискретно пристигате със закъснение от около 40-50 минути, обикаляте набързо, за да регистрирате присъствие, говорите с шефа, с колега, поздравявате друг, изчаквате 20-тина минути и си тръгвате незабелязано.

Знайте това: присъствието на годишното празнично парти на компанията е практически задължително. Модно закъснение не е добре; пристигайте в рамките на първите 30 минути, ако е възможно. Защото всички ще запомнят, че сте закъснели и сте си тръгнали най-рано.

Независимо от трудовия стаж, служителите, които искат да направят добро впечатление, трябва да останат до края на събитието. Така засвидетелствате интерес и уважение. А и самото коледно фирмено парти се прави за вас.

За да си прекарате добре, избягвайте тези 5 чести грешки.

Ако на вас се пада честта да организирате фирмено парти по случай края на годината, прочетете подробно какво представлява идеалното фирмено парти и на какво да наблегнете.

Хотелски комплекс „Монтесито“ Ви желае незабравимо коледно парти и много приятни емоции и незабравими спомени!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация