film izle

Кметът Георг Спартански връчи почетен плакет на диригента Пламен Джуров

Днес в Заседателната зала на Община Плевен кметът Георг Спартански връчи почетния знак на именития музикант проф. Пламен Джуров. Поводът е 70-годишнината на диригента, пианист и композитор, който ще бъде отбелязан в родния му град с голям концерт тази вечер. Солист е друга известна плевенчанка – пианистката Дора Делийска. Концертът е днес, 5 декември, от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

„Аз като кмет на Плевен мога само да се гордея, че проф. Пламен Джуров е един от плеядата фигури в областта на изкуството, които са започнали житейския си път от Плевен. Човек не си избира кога и къде да се роди, но сам си определя пътя и сам е творец на собственото си изграждане”, каза Георг Спартански. Той подчерта, че този почетен знак в никакъв начин не е свързан с края на една професионална кариера. „Ние трябва да уважаваме хората, които правят така, че нашият град да има известността, която има и които чертаят нови хоризонти и отварят пътя за всички останали да ги следват. Това е признание към неговото творчество”, добави кметът на Плевен.

Проф. Пламен Джуров: В Плевен премина най-интересната част от живота ми

На церемонията присъства и бившият кмет на Плевен Румен Петков, който заяви, че проф. Джуров е ярко доказателство за чувството на принадлежност, защото през цялата си кариера, която има и своите световни върхове, нито за момент не е загърбил Плевен. „Хора от ранга на проф. Джуров са гордост за България“, категоричен бе Петков. Той цитира Борис Христов, който е казал, че се гордее със своята кариера, но я дължи на своя славянски произход. „Маестро Джуров днес ни показва, че се гордее с плевенския си произход, за което трябва да му благодарим“, добави Петков.

Това, че кметът на Плевен застава зад моя юбилей, е много трогателно и много задължаващо, сподели проф. Пламен Джуров пред присъстващите журналисти и колеги музиканти. „В Плевен много се говори, често с противоречие, но когато се обединят около нещо плевенчани, много трудно ще ги спреш. В пиесата „Тост за… Плевен” това е един тържествен тромпет”, издаде малко подробности от концерта маестрото. На кмета Георг Спартански пожела успешна работа за благосъстоянието на плевенчани, за благоустройството на града и с надеждата, че правителството ще бъде справедливо към него. Сега поемам дълг, който може да нямам време да изпълня, но ще се постарая, обеща маестро Пламен Джуров.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация