film izle
5 декември 2019, 8:47 няма коментари

Проф. Пламен Джуров и Дора Делийска се срещат за пръв път на една сцена в Плевен

Сподели
Етикети

Концерт по повод 70-годишнината на маестро Пламен Джуров ще се състои днес, от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“. За първи път на сцената той ще се срещне с друга именита плевенчанка – пианистката Дора Делийска. Също за пръв път ще прозвучи и написаната специално за случая творба на проф. Пламен Джуров – „Тост…за Плевен“. Публиката ще чуе и сюитата „Арлезианката“ от Бизе, както и концерт за пиано № 3 от Бетовен.


Пламен Джуров е композитор, диригент и общественик, преподавател по дирижиране в Националната музикална академия. Като гост-диригент маестрото е ръководил много оркестри у нас и по света. Повече от три десетилетия той е диригент на камерния ансамбъл „Софийски солисти“.

Пламен Джуров е роден през 1949 г. в Плевен. Завършил е музикалното училище в родния си град и Музикалната академия в София с три специалности: пиано – при проф. Мара Балсамова; дирижиране – при проф. Константин Илиев и композиция – при проф. Марин Големинов. Още като студент става лауреат на националния конкурс «Св. Обретенов» и председател на Кабинета на младия композитор при СБК.
През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. От този период започва да изнася музикално-образователни концерт пред млади слушатели – ученици и студенти. След това проф. Пл. Джуров работи в системата на ДО “Музика” като зам. и Генерален директор и секретар на СБК. Същевременно гастролира в български и чужди оркестри, между които са: Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония.
От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”.
Заедно със “Софийски солисти” е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея.
Проф. Пламен Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация