film izle

Румен Тодоров: Ще върна творческата атмосфера в Националното училище по изкуствата в Плевен

Основната ми задача в бъдеще е да върна артистичния дух и творческата атмосфера в нашето училище. Това определи като главен приоритет в своята работа новоназначеният директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен Румен Тодоров. Пред журналисти в клуба на БТА Тодоров разкри плановете си за своята дейност като ръководител на училището. Той не скри, че добре го познава, тъй като 26 години е преподавател по акордеон в него, а преди това е бил ученик там и го е завършил. На конкурса за директор Тодоров се е явил в конкуренция с още трима кандидати – досегашната директорка Жечка Димитрова и още двама свои колеги от същото училище. Назначението му е в сила от 25 ноември тази година.

Според Румен Тодоров творческата атмосфера в бившето музикално училище в последните години е загубена отчасти заради промени в закони, нови административни изисквания и преходен период. Може да се каже, че донякъде сме „изгубени в прехода”, смята Тодоров. По думите му неговата задача ще е да върне естеството на учебното заведение – за какво именно съществува това училище.

Новият директор изтъкна, че в Плевен не се спазва наредбата за държавно Национално училище, която изисква най-малко 30 процента от учениците да са от 5 съседни области. По думите му в плевенското музикално училище през 80-те и 90-те години винаги е имало деца от Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово, но последната статистика сочи, че 97 % от учениците са от град Плевен и околностите и само 3% са извън Плевенска област.

Своята мисия Тодоров вижда в непрекъснатия внимателен поглед при търсене на младите таланти и тяхното привличане в конкурентната среда с останалите национални училища по изкуствата в страната. В бъдещата си работа той смята да наблегне в презентирането на плевенското училище, рекламирането му и показването на продукта на учениците.

По повод организацията на работа в училището Тодоров заяви, че ще запази досегашния ръководен екип и похвали своя заместник Николай Михайлов за приноса му при въвеждането на електронния дневник, с който единствено училището по изкуствата изцяло работи в града.

В пресконференцията взе участие и представителят на обществения съвет в Националното училище по изкуствата в Плевен, диригентът Ваня Делийска. Като участник в комисията по избор на директор тя разкри, че единствено плевенското училище е имало четирима кандидати за длъжността, а другите училища са били с по един или двама, което означава по-висока конкуренция. Госпожа Делийска пожела на Румен Тодоров да работи така, че неговото директорство да остане в историята на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен.  

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация