film izle
6 декември 2019, 8:22 няма коментари

Балетната школа на НЧ „Съгласие“ отбелязва 65 години с галаконцерт

Днес, от 19 часа с голям галаконцерт ще бъде отбелязана 65-годишнината от създаването на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869”. 
Това е най-старата Балетна школа, създадена само пет години след Държавното хореографско училище и през тези 65 години нито за ден не е затваряла своите врати за малките и големи свои възпитаници, разказва художественият ръководител Маня Николова. „Дадох си сметка, че за това време в Плевен едва ли има семейство, което да не е докоснато от тази Школа, да не е имало свой възпитаник в нея, да не е гледало нейна постановка, което е уникално. 65 години са един голям период, който бележи историята на балета в Плевен“, споделя Николова.
Тя си спомня времето, когато към операта в града има професионална балетна трупа. „Аз съм свидетел как черпехме кадри именно от тази Школа, което означава че тя дълго време е била балетното училище на този град.“ Сега децата, които се обучават на балетно майсторство, са над сто на възраст от 3 години до 12 клас. Има и по-възрастни, които продължават да идват и да танцуват заради любовта си към балетното изкуство.
В този спектакъл за пръв път ще участват бивши и настоящи възпитаници на школата, които ще пристигнат от различни места в България, ще излязат на сцената и ще допринесат за празника. „Пожелавам им успех, какъвто заслужават и аз вярвам в него. Това е един своеобразен поздрав към всички бивши, настоящи и бъдещи въпитаници на Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869″ и към самия град“, допълни художественият ръководител Маня Николова.

Снимка: Архив BG Север

Информация: НЧ „Съгласие 1869“

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация