film izle

Никулден е! Честито на Никола, Николай и Нина!

Сподели
Етикети

На днешната дата – 6 декември, почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден и се чества от всички рибари, моряци, пътешественици и банкери. Никулден заема важно място в българската празнична традиция.

nikulovdenl-ela-borovetc-lageri1

Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е „слугата“ на Св. Никола. На този ден обикновено се припомня следният случай: веднъж, когато светецът в открито море е бил уловен от бурята, и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода, той е бръкнал във водата с ръката му, извадил от там един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат „Рибен Св. Никола“.

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг. На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал. Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.  На входа на къщата на именника, гостите обикновено казват, „Свети Никола да ни помогне!“. Най-старият мъж повдига високо над главата хляба и го благослови. След обилна празнична вечеря по-възрастните мъже отиват към следващия именник на гости, за да „празнуват службата“ и така нататък, докато не посетят всички роднини, а това много често отнема цялата нощ чак до сутринта.

На тази дата имен ден имат хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Кольо и др.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация