film izle

Почетният консул на Йордания бе на посещение в МУ – Плевен с цел установяване на сътрудничество

Сподели
Етикети

Ректорът и Академичното Ръководство на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) посрещнаха вчера Почетния консул на Хашемитско Кралство Йордания Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, който бе придружен от председателя на ПП АБВ Румен Петков. На срещата ректорът проф. д-р Славчо Томов представи висшето училище в Плевен, което за своята 45-годишна история се откроява с високотехнологичния си профил и стабилна структура от четири факултета, най-модерният от които е новоразкритият Факултет „Фармация“. Ректорът наблегна на факта, че МУ-Плевен е първото висше медицинско училище в страната, което въвежда англоезично обучение по медицина за чуждестранни студенти. Понастоящем по всички специалности във висшето училище се обучават общо 3 029 студенти, от които 1 043 са чуждестранни граждани от над 45 държави.

Почетният консул на Йордания посети Плевен по инициатива на Румен Петков

След кратката визитка на университета председателят на ПП АБВ Румен Петков подчерта факта, че МУ-Плевен действително е най-ключовият образователен и научноизследователски център в региона. Той добави, че отношенията на нашата страна с Кралство Йордания са отлични в сферата на образованието и икономиката, а следващата година се очаква официално посещение на Краля на Йордания в България. Н. Пр. д-р Хасан Бармауи благодари за приятелския прием и изрази готовност за установяване на дългогодишно сътрудничество в обучението на граждани на Йордания, както и в научния и академичен обмен. Почетният консул изрази задоволство от високото качество на обучение в България, особено в сферата на медицината, за което свидетелстват водещите медицински специалисти от Йордания, които са завършили български медицински университети. За последните 50 години, допълни той, броят на завършилите в България йордански граждани е 3000, от които 600 са завършилите медицина. Ректорът подчерта факта, че от следващата година висшето училище има готовност да обучава чуждестранни граждани по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Срещата завърши с кратка обиколка на гостите, които се убедиха във високотехнологичните предимства на МУ-Плевен, посещавайки най-новото студио за обучение във виртуална реалност, даващо възможност за 360-градусово наблюдение над операционната зала. Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център Н. Пр. д-р Хасан Бармауи и г-н Румен Петков разгледаха уникалната и единствена по рода си Експозиция  „История на минимално инвазивната хирургия“, където е изложена миниатюра на роботизираната система Da Vinci. Там те видяха и първата роботизирана система на МУ-Плевен, инсталирана за единствено за нуждите на обучението.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов удостои Н. Пр. д-р Хасан Бармауи с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество в сферата на обучението и академичния обмен между Медицински Университет – Плевен и Република Йордания, както и участия на представители на висшето училище в образователни панаири там с цел привличане на чуждестранни студенти.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация