film izle
7 декември 2019, 10:27 няма коментари

100 години плевенски футбол – факти и имена

Сподели
Етикети

През 1919 година в големите градове вече ускорено тупти футболното сърце на България. „Заразата“ прониква и в града източно от река Вит. По поляни и дворове групи от младежи и деца се заиграват с кръглата парцалена магьосница. Така в главата на младия Драгомир Несторов и негови съкварталци се заражда мисълта за създаване на спортен клуб в града. През есента на 1919 година е насрочено събрание. Събранието завършва с решение, учредителен протокол и избор на ръководство. За патрон и име на клуба е избрано името на прославения руски пълководец генерал Скобелев. По този начин се поставя началото на организирания футбол в град Плевен.

Плевен отбеляза 100 години организиран футбол

Популярността на „Скобелев” расте бързо. За по-малко от три месеца членове на клуба са 150 ученици и младежи. Малко по-късно футболният отбор се сдобива с официален екип и истинска футболна топка. Следват мачове, победи и загуби, скърби и радости – неспирен спътник на футболната игра.

През 1920 година се създава и вторият спортен клуб „Победа”, негов ръководител е крупният за онова време фабрикант на цигари Стефан Бакалов. След първите два клуба, на футболната територия на Плевен се появяват спортните клубове „Вит”, „Ботев 21”, „Бенковски”, „Атлетик”, „Орел”, „Сила”, „Сокол” и други.

На 31.07.1921 година в салона на Популярна банка в град Плевен се провежда Учредителния конгрес на Севернобългарска спортна лига.

В състава на тази лига са включени три плевенски отбора. В чест на конгреса е организиран и проведен първият голям турнир с участието на 11 отбора в продължение на една седмица. През 1924 година се провежда и първият футболен мач на осветление между отборите на „Скобелев” и „Победа”.

На 19.08.1931 година се учредява СК „Белите орли”, който съществува и до днес. На базата на този клуб през 1947 година се създава ФК „Спартак” Плевен, който носи най-голямата слава и успехи на града, но и големи разочарования в наши дни. През 1993 година ФК „Белите орли” възстановява спортно-състезателната си дейност и в момента се състезава в „Б” ПФГ – северозападна.

Не можем да не спомене и футболните клубове „С П 39”, „Торпе-до”,  „Сторгозия”, „Локомотив”, „Строител”.

Плевенският „Спартак” се нарежда на 10 място във вечната ранглиста на „А” ПФГ за периода 1948-2009 г. след отборите на ЦСКА, „Левски”, „Славия”, „Локо” СФ, „Ботев” ПД, „Локо” Пд, „Черно море”, „Берое”, „Спартак” Вн. Двама плевенски футболисти имат над 300 мача в „А” група – Сашо Върбанов и Пъшо Димитров. Пламен Гетов се нарежда на 5 място в ранглистата на голмайсторите със 164 гола след Петър Жеков, Наско Сираков, Динко Дерменджиев и Христо Бонев.

Много са имената на добрите футболисти израснали и защитавали цветовете на плевенския футбол, но ние сме длъжни да благодарим на най-добрите – Никола Пърчанов, Пъшо Димитров,Стефан Величков, Пламен Гетов, Румен Горанов, Пламен Николов, Георги Денев, Милен Горанов, Христофор Маринов, Тодор Барзов, Лъчезар Танев, Ивайло Петков, Сашо Марков.

За да бъдат изградени всички тези футболисти, са необходими добре подготвени и можещи да работят с подрастващите и с по-големи футболисти треньорски кадри. Въпреки тежките условия, в които се работи, те доказаха, че са добри спортно-педагогически специалисти и преди всичко добри хора – Христо Нейков,Марин Константинов, Константин Господинов, Атанас Цанов, Недялко Боев, Вачко Маринов, Емил Копев, Емил Вулов, Благой Кръстанов и много други.

От всички спортни игри футболът е с най-консервативните правила от създаването си до сега. Международния Борд на Футболните Асоциации през последните 60 години е направил незначителен брой допълнения и изменения в самите правила. Плевенската футболна общественост не може да не се гордее с представителите на футболната Темида: Минко Гълъбов,Симеон Александров, Георги Трифонов, Георги Маринов, Иванко Робев, Парашкев Боров, Валентин Костов, Веселин Пенчев, Ташко Ташков, Васил Минков, Момчил Врайков и Ивайло Лазаров.

СТРОЙНИ, БЕЛИ, НЕНАГЛЕДНИ, КВО ОТ ТУЙ, ЧЕ СА ПОСЛЕДНИ!

Текст: Областен съвет на БФС – Плевен

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация