film izle

Честит празник, студенти!

Сподели
Етикети

Днес всички български студенти празнуват. Началото на всеобщото студентско веселие е поставено през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Засилено полицейско присъствие в областта ще има за студентския празник

Така с годините най-старото висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на Студентски празник – 8 декември е възстановено.

Едва ли има бивш или настоящ студент, който да не се вълнува при звученето на химна Gaudeamus Igitur.

Счита се, че студентският химн е използван още през 13 век; авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 г., а за мелодия е използвана създадената през 1717 година песен от Я. Г. Гюнтер.

Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация