film izle

Плевен чества 142 години от освобождението си от турско робство

С приемане на почетен военен строй на централния градски площад „Възраждане” в Плевен започна тържественият ритуал по отбелязване на 142-рата годишнина от освобождението на града от турско робство. Панихида за падналите воини от многонационалната армия на Русия и Румъния отслужиха български и руски архиереи и свещеници пред вечния огън и мавзолея костница „Свети Георги Победоносец”. Църковният ритуал беше ръководен от Негово високо преосвещенство плевенския митрополит Игнатий.

„Струва си да припомним този мразовит, страшен ден 1877 година, на която дата в последен бой край Плевен си дават битка две големи империи – Русия и Османската империя. Този ден, в който се решава съдбата на Плевен, практически се решава изходът на Руско-турската война” – подчерта в словото си кметът Георг Спартански. По думите му след битката за Плевен и капитулацията на 40-хилядната армия на големия турски пълководец Осман паша пътят на събитията следва главоломно. На 20 януари руската армия вече е в Одрин. На 31 януари се сключва одринското примирие и само 1 месец и 3 дни след тази дата се подписва Сан-Стефанския мирен договор.

Плевен е крайъгълният камък, който решава изхода на войната.

Империите нямат чувства, имат интереси – политически, икономически и всякакви, но за разлика от империите народите винаги имат чувства. Тази война е една справедлива война, категоричен е Спартански. Според него тя променя хода на историята не само на България и Балканския полуостров, но и на цяла Европа в следващите десетилетия.

Сред официалните кости на тържествата в Плевен беше руският посланик Анатолий Макаров, представители на дипломатическите мисии у нас, гости от побратимените градове на Плевен – Ростов на Дон, Плоцк и Браила. Гостите положиха венци и цветя пред мавзолея и запазиха минута мълчание в памет на загиналите за свободата на Плевен.

Художествената програма продължи с празничен концерт на камерен ансамбъл „Йоан  Кукузел – Ангелогласният” с диригент Кристиян Попов в ДКТ „Иван Радоев”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация