film izle

Румен Петков: Българската държава да вземе институционално отношение по въпроса за „македонския език“

Сподели

ПП АБВ настоява българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на „македонския език“ като такъв. Това заяви пред медиите председателят на партията Румен Петков.

Българската академия на науките излезе с позиция, че официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие „Харта за македонския език“, според която официалният книжовен език на Република Северна Македония е отделен самостоятелен език, определян в Скопие като „македонски“.

Петков е категоричен, че от страна на българското държавно управление трябва много ясно да се заяви, че базата, на която се развива езикът на гражданите на Северна Македония, е българският език, както и фактът, че имаме обща история, трябва да бъдат ясно формулирани.

„Не са малко посегателствата на нашите съседи, като се започне от Гоце Делчев, Яне Сандански и се стигне до Илинденско – Преображенското въстание и образувалата се взривна вълна, свързана с „македонския език“. И, разбира се, мълчанието на българските институции. Нито според ООН, нито според ЕС има белгийски и австрийски език, това са неща, нормално възприети от държавите и гражданите. Общата история трябва да бъде ясно казана, всичко останало е безгръбначието на Бойко Борисов пред Брюксел и Вашингтон. Въпрос на дни са териториалните претенции“, коментира Румен Петков.

Той припомни, че ПП АБВ преди три години със специална декларация до премиера Бойко Борисов, Народното събрание и президента настоя за ясен мандат на българските участници в съвместната комисия, контрол на работата й и ясни задължения.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация