film izle

Румен Петков: АБВ спечели тежка битка за националната сигурност

Като голям успех на ПП АБВ в една тежка битка за националната сигурност на България определи председателят на партията Румен Петков последните събития около ремонта на самолетите L-39ZA. „По моя информация фирмата „Йотов и син“ преди дни са депозирали в Министерство на отбраната (МО) писмено заявление, че не са в състояние да изпълнят обществената поръчка. Впрочем срокът за изпълнението й изтече месец септември. Ние настояваме прокуратурата действително да проведе едно разследване, с което да докаже на българските пилоти, че рушветът не е по-ценен от техния живот и да покажем, че националната  сигурност е институционално защитена”, категоричен е председателят на ПП АБВ.

„Още август месец ние алармирахме за една обществена поръчка на Министерство на отбраната за ремонта  на самолетите L-39ZA,. Изрично казахме, че начинът и технологията на провеждането на обществената поръчка са дълбоко порочни, предварително подготвени и така направени, че да бъде спечелена тази обществена поръчка от конкретен стопански субект, в случая фирмата „Йотов и син”. В обществената поръчка се допускаха резервни части втора употреба за самолетите, ремонтът, както ние тогава предупредихме, се извършва в нелицензиран завод в Украйна и фирмата няма техническата документация. Министър Каракачанов доста цинично обяви по медиите, че всичко върви както трябва и ремонтът тече”, припомни за случая Петков.

От АБВ се гордеем с тази тежка битка, в която срещу нас бяха хвърлени огромни ресурси, но ние спечелихме в името на националната сигурност и сигурността на българските пилоти, категоричен бе Петков.

По думите му, „тази шайка негодници, които ръководят МО – Красимир Каракачанов, зам.-министър Величков, командващият ВВС и председателят на Комисията по национална сигурност в НС със своите действия и бездействия са съучастници в една дълбокопорочна процедура за сметка сигурността и живота на българските пилоти”. Петков прогнозира, че „Йотов и син” ще опитат да защитят интересите си и стъпката им ще е да се обърнат към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с която да атакуват чешката компания „Aeрo” за това, че не са им предоставили техническата документация. Петков подчерта, че при провеждането на обществената поръчка „Йотов и син” са декларирали, че разполагат с техническа документация. Той припомни и че в КЗК в момента като зам.-председател участва активно г-н Димитър Кюмюрджиев – зам.-министър на отбраната до преди няколко години. Ще се направи опит институционално да се повлияе и да се напише становището на КЗК, предупреди той.

Румен Петков допълни, че предстои процедура за обществена поръчка на самолет Ан-30. „Имам основание да считам, че начинът, по който е подготвена документацията, е дълбоко порочен. В предварително подготвения договор за обществената поръчка никъде не се изисква документ къде ще бъде извършван ремонтът на двигателите. Имам чувството, че някой е ходил до Украйна да се договаря къде ще бъде извършен ремонтът”, счита председателят на АБВ. По думите му, МО е превело на „Йотов и син” 8 млн. лв. веднага след подписването на предишната обществена поръчка. „Къде са тези пари сега, четири месеца след като е изтекъл срокът за ремонт на самолетите и „Йотов и син” казват, че не могат да я изпълнят. Какво става с парите, със санкциите, с неустойките? Някой взимал ли е рушвет и ако не е, защо не излезе и не обясни?”, пита още Румен Петков.

Той припомни, че днес се навършват 66 години от първите бомбардировки над София. „Струва ми се, че е прилично паметниците на загиналите американски пилоти пред посолството най-малкото да бъдат преместени. Защото са избити стотици жени, деца, невинни граждани. Това не са антиамерикански настроения. Някак трябва да съумяваме да поставим китка на гробовете на избитите наши сънародници, а не да се кланяме на тези, които са ги избили”, категоричен бе той.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация