film izle

На 19 януари 1809 г. е роден писателят Едгар Алън По

Сподели
Етикети

Творчеството на създателя на детективския жанр в литературата спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр

Роден е в Бостън в щата Масачузетс на 19 януари 1809 г. под името Едгар По. Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии (вж. макабра*), и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Създател е на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само чрез писателска дейност. Това обаче довежда до финансови затруднения в живота му.

Родителите му умират, когато той е невръстно дете. Отгледан е от Джон и Франсис Алън от Ричмънд, Вирджиния, но не е осиновен от тях. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малката стихосбирка „Тамерлан и други поеми“ (1827 г.), подписана анонимно – „от жител на Бостън“.

После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години, работейки за литературни списания и вестници. Неговата работа го принуждава постоянно да се мести. Той живее в Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. В Балтимор през 1835 година сключва брак с 13-годишната си братовчедка Вирджиния Елиза Клем По. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата „Гарванът“. 2 г. по-късно, на 30 януари 1847 г., съпругата му Вирджиния умира от туберкулоза. На 7 октомври 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.

Писателят оказва силно и значително влияние както върху американската и световната литература, така и върху космологията и криптографията. На базата на неговото творчество са създадени редица музикални произведения, филми, видео игри и други. Днес някои от местата, където е живял, са превърнати в музеи.

  • Макабра е качество на определени художествени и литературни творби, характеризиращи се с мрачна и злокобна атмосфера. В тези творби е поставен акцент върху детайлите и символите на смъртта. Темите на макабрата са често срещани в готик културата.

Още събития в световната история

383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя.

1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин Нормандия става част от Англия.

1764 г. – Джон Уилкс е изгонен от Камарата на общините заради подривна дейност и клеветничество.

1806 г. – Великобритания окупира нос Добра надежда.

1829 г. – Състои се премиерата на „Фауст“ от Гьоте.

1839 г. – Британската източноиндийска компания превзема Аден.

1853 г. – Състои се премиерата на операта „Трубадур“ на Джузепе Верди в Рим.

1861 г. – Джорджия става 5-я щат, отделил се от САЩ след Южна Каролина, Мисисипи и Алабама.

1899 г. – Судан става кондоминиум на Великобритания и Египет.

1915 г. – Първата световна война: При първата в света бомбардировка на цивилно население германски цепелини бомбардира градовете Грейт Ярмут и Кингс Лин във Великобритания, загиват над 20 души.

1918 г. – Финландска гражданска война: Първи тежки сражения между Червената гвардия и Бялата гвардия.

1920 г. – Сенатът на САЩ гласува против присъединяването на държавата към Обществото на народите.

1937 г. – Хауърд Хюз поставя нов световен рекорд за скорост, прелетявайки със самолет разстоянието от Лос Анджелис до Ню Йорк за 7 часа, 28 минути и 25 секунди.

1938 г. – За първи път в света започва серийно производство на леки автомобили с дизелов двигател от американската фирма „Дженерал Моторс“.

1941 г. – Втората световна война: Великобритания напада контролираната от Италия Еритрея в Етиопия.

1942 г. – Втората световна война: Япония напада Бирма.

1945 г. – Втората световна война: Съветската армия освобождава Лодз. От 230 000 жители през 1940, по-малко от 900 оцеляват след Нацистката окупация.

1946 г. – Генерал Дъглас Макартър създава Международен военен трибунал за Далечния изток за съдене на японски военнопрестъпници.

1955 г. – Играта „Скрабъл“ се появява на пазара.

1966 г. – Индира Ганди е избрана за министър-председател на Индия.

1969 г. – Студентът Ян Палах умира, след като три дена преди това се самозапалва в Прага в знак на протест срещу инвазията на СССР в Чехословакия през 1968. Погребението му се превръща също в значим протест.

1977 г. – Президентът на САЩ Джералд Форд амнистира Ива Тогури д’Акино, известна като „Токийската роза“.

1977 г. – В Маями, щата Флорида, пада сняг за първи път в известната история на града.

1981 г. – САЩ подписва споразумение с Иран за освобождаването на 52-мата американски заложници, държани 14 месеца в плен.

1983 г. – Нацисткият Военният престъпник Клаус Барби е арестуван в Боливия.

1983 г. – Apple Computer известява за появата на „Apple Lisa“ – първият си персонален компютър с графичен потребителски интерфейс и компютърна мишка.

1989 г. – Френският президент Франсоа Митеран кани на неформална закуска в посолството на Франция в София 12 български дисиденти.

1993 г. – IBM обявява, че е регистрирана загуба от $4,97 милиарда за изминалата 1992 година – най-голямата загуба за една година на дадена корпорация в историята на САЩ.

1997 г. – След повече от 30 години Ясер Арафат се завръща в Хеброн и участва в честването по случай присъединяването на последния, контролиран от израелците, град на Западния бряг.

2006 г. – Изстрелян е космическият апарат Нови Хоризонти (New Horizons) и неговата мисия е да изследва Плутон. Апаратът достигна Плутон на 14 юли 2015 г.

2007 г. – Арменският журналист Хрант Динк е застрелян пред офиса на вестника, в който работи, от 17-годишен турски националист.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация