film izle

Нидал Алгафари представи в Левски – родния град на своята майка, новия си роман

Сподели
Етикети

„Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха,че съм роден в Дамаск.  Майка ми е българка, родена е в гр. Левски ”. С тази  новина  Нидал Алгафари откри своята среща на 17 януари с левченската публика. Той сподели, че на  приятната  среща  с кмета на общината Любка Александрова  е  получил уверение от нейна страна за съдействие при  откриване   на рода от страна на майка му.

Нидал Алгафари: „.. много малко знам от тази част от родата ми.  Знам само,че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция.После са го изгонили от Франция, дошъл е тук в Левски и се  жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това което знам от майка ми е ,че   пра – дядо ми или пра –пра- дядо  ми  е бил кмет на Левски…”

Кметът на община Левски –Любка Александрова изрази благодарността и  радостта си  за това,че известният български писател и режисьор се е отзовал на  поканата и , и с това се поставя началото на проявите в културния календар на  град Левски в годината на неговата 75-та годишнина.

Благодарност за това ,че  с представянето на неговото творчество , лични търсения за рода и желание  да поднови и скрепи мостовете на родово-историческата памет оживяват и старите забравени архиви на вековната народна мъдрост.Любка Александрова  се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището написана от Христо Иречекски .Срещата макар и първа няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците  на град Левски,  на 18 юли  тържествено ще бъде чествана неговата 75-та годишнина. 

Режисьорът и писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR Нидал Алгафари увлекателно и подробно се спря на предизвикателствата  в своя житейски път , творчески търсения и открития,   житейска философия. Освен романа „Рано или късно” той се спря   и  на тетралогията  си – „Орисани да избираме”, „Любиш ли, ти бог си”, „Аллах, милост нямаш ли?” и  „Боже, защо Господ лъже?”.

Истинско  творческо предизвикателство за Алгафари е периода между 1700-та  и 1800 –та  година, защото установява ,че в историята ни  има много бели  петна за този период.: „ Една от причините е ,че моето поколение беше възпитано и научено , много да знае за поборниците или за Свободата след 1800година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие.. Обаче, ако се замислите за периода 1700-1800г. –дупка..все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история…все едно не сме съществували.”

Открива ,че за  велики наши предци допринесли за световното развитие на теологичната мисъл, крайъгълен камък в общочовешката история ,като например Боян Маг и поп Богомил се знае малко или почти нищо.

Българският фолклор ,обичаи и традиции в древността, техният произход , смисъл и съдържание също са обект на  неговите проучвания ,защото открива влиянието им  и мъдростта ,която се предава на поколенията.

 Новият си роман „Рано или късно”Нидал Алгафари определи като роман за любовта преди всичко.Заради различните си политически убеждения двама души дълго време  се мразили.Тя е от едната страна преди 9 –ти септември , а той от другата.Срещата им след 10 ноември ,когато вече са овдовели и преосмислили живота е определяща за голямата им любов.През погледа на двамата авторът разказва за живота на хората преди и след 9-ти септември, как той се променя с идването на демокрацията.

Срещата  с Нидал Алгафари в град Левски беше приятно преживяване за всички дошли да се запознаят с  неговото творчество и си купят книги.Увлекателният многопластов разказ ,от лични преживявания до интересни открития и послания ,ще помним дълго.

Текст и снимки: Община Левски

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация