film izle

Нови инициативи за насърчаване интереса към четенето предлагат от НУ „Хр. Ботев“ – Плевен

Сподели
Етикети

В нашето забързано ежедневие ние все повече сме подложени на стрес и все по-рядко намираме време да четем книги. Не са малко случаите на агресия сред ученици на различна възраст, в следствие на стреса. Изследвания доказват, че четенето на книги е фактор, който  намалява стреса и успокоява.

 Но в света на дигиталните устройства и интернет, където сме заляти от купища информация в най-различна форма, четенето на книги, като че ли се оказва демоде и вече рядко хората го правят.

През последните години МОН поде една нова стратегия за насърчаване на четенето – „Национална седмица на четенето”. Но за съжаление провежданите мероприятия са ограничени само в рамките на една седмица от учебната година, което не е достатъчно. Ето защо екипът на НУ „Христо Ботев”- Плевен  разработи система от инициативи за насърчаване интереса към четенето в дългосрочен план.

Още преди да се научат да четат първокласниците се запознават  с пъстри книжки с приказки, рисуват любими герои, драматизират познати истории. Интересна  дейност развива и клуб ,,Приятели с книгите”.

За по-големите ученици стартира идеята „В междучасие – с книга в ръка”. В кътовете за отдих децата през междучасията четат и споделят  прочетеното, а при подходящо време, когато играят навън, учениците с удоволствие четат книгите, част от колекцията на възрожденската библиотека „Книжици за прочит“.

В училище работи и училищна библиотека, от която всички ученици могат да заемат  и четат  най-популярните детски  творби.

Ръководството и екипът на НУ „Христо Ботев“ предвиждат в своя план различни по формат състезания, които да провокират малките ученици и стимулират желанието им за четене на книги.

Това са само част от многобройните инициативи, с които се събужда интереса към четенето  у децата.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация