film izle

Президентът Румен Радев и военният министър тържествено откриха възстановеното ВВВУ в Долна Митрополия

На тържествена военна церемония тази сутрин в Долна Митрополия официално беше открито възстановеното с решение на НС от м. г. Висше военно-въздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски”. На церемонията присъстваха президентът на Р България Румен Радев, министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, кметът на Плевен Георг Спартански, обласният управител на Плевен Мирослав Петров, народни представители от Плевенския избирателен район, преподаватели и курсанти, висши военни и множество граждани.

В началото на тържествената церемония министър Каракачанов връчи на началника на училището бригаден генерал Юлиан Радойски новоосветеното преди 3 дни знаме на военно-учебното заведение.

Днес е един дългоочакван ден за българските военно-въздушни сили, за региона на Плевен и цялата авиационна общност, подчерта в словото си президентът Радев.

„Днес е ден, посветен на бъдещето на българската авиация и нация. Днес слагаме край на една огромна несправедливост – закриването преди 18 години на ВВВУ „Георги Бенковски” и свеждането му до авиационен факултет. Този чиновнически акт едва ли е отчитал най-важното – че авиацията не е просто професия, а призвание, което поставя на огромно изпитание човешките възможности, воля и дух.”

По думите на президента днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще, а е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията летци и преподаватели с побелели коси, заяви държавният глава.

Според военния министър възстановяването на училището е изправяне на една несправедливост и едно глупаво решение от 2002 г. По думите му често в България се случва това – първо се руши, после се възстановява. Съпротива имаше от всякакви заинтересовани фактори, призна Каракачанов. Според него възстановяването ще стане поетапно и ще има нови факултети. Сградният фонд трябва да се възстанови и това ще стане в следващите 2 – 3 години. От следващата година ще бъде увеличен приемът, за което вече са отпуснати необходимите средства от военното министерство.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация