film izle

Над 4 200 нарушения е констатирала през 2019-а инспекцията по труда в Плевен

Сподели
Етикети

1 090 предприятия в Плевенска област са проверени от Областната инспекция по труда в Плевен през 2019 година, отчете на пресконференция в БТА директорът на инспекцията Борис Петков. Той уточни, че някои от фирмите са проверявани по два пъти, тъй като службата се стреми да проверява дали дадените препоръки и предписания при първата проверка впоследствие са изпълнени. Петков уточни, че при направените проверки са установени 4 257 нарушения, като най-много от тях – 54 %, касаят нарушения на безопасността на труда. Общият брой на съставените актове е 138 и е потърсена административно-наказателна отговорност. 64 броя се отнасят до недекларирана заетост или работа без трудови договори. Най-често тези случаи са в сферата на услугите и преработвателната и консервната промишленост, където текучеството е по-голямо. Най-сериозният случай е откриването на 21 човека без трудови договори на работа във фирма след 20 часа.

За миналата година дирекцията е осигурила внасянето на суми по наказателни постановления за над 277 хиляди лева, уточни Петков. По думите му сигналите от граждани за едногодишния период са 329 броя, които се отнасят най-вече за недекларирания труд във всичките му форми. Най-често са проверяваните фирми в строителството, селското стопанство, услугите – хотели и ресторанти.

По безопасността на труда най-много са случаите по неспазване на технологичните изисквания, констатира Петков. През изминалата година е имало един смъртен случай в консервен комбинат при нарушаване целостта на колектор за пара. Нивото за травматизъм се запазва на еднакви стойности през последните години – 42 – 47 случая, отчете Петков.

Шефът на инспекцията се похвали, че през настоящата година предстои службата да се включи при изпълнението на две европейски програми – кампания по безопасност на работа и платформа за справяне с недекларирания труд.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация