film izle

Избрахме за Вас: 5 заглавия от фонда на РБ „Христо Смирненски”- Плевен

„BG Север“, съвместно с регионална библиотека „Хр. Смирненски“, поддържа рубриката „Избрахме за вас…“. Два пъти в месеца на вниманието на любителите на интересните и стойностни четива предоставяме по няколко интересни заглавия, които могат да се намерят в библиотеката. Ето и днешните предложения.

Как умират демокрациите

Стивън Левицки, Даниел Зиблат

В опасност ли е демокрацията в съвременния свят? Демокрациите умират по различен начин. Най-честата представа включва заговор, оръжие, насилствено завземане на властта, кървава разправа с опонентите… Така се е случило в Чили, Гана, Гърция. Но понякога смъртта на демокрацията идва с помощта на легитимно избран лидер – Хитлер в Германия, Чавес във Венецуела. Така е в Унгария, в Турция, в Русия. А сега съмненията се насочват към една от водещите демокрации в света – Съединените американски щати. Уязвима ли е американската демокрация, по-малко ли, отколкото във Венецуела, Турция или Унгария? Това ще повлияе ли на останалата част от света? Разглеждайки демократичните кризи в други страни и анализирайки съвременната политика във водещите световни сили – Щатите, Великобритания, Русия и други – книгата на Левицки и Зиблат извлича уроци за цял свят и предлага стратегии, които гражданите трябва да следват или да отбягват, за да защитят демокрацията.

Розата на Балканите

Иван Илчев

Историческите книги са по принцип увлекателно четиво, но под перото на проф. Иван Илчев, всяко издание е събитие. Двата тома на „Розата на Балканите” са наистина една приказка за България през годините – до края на 19-и век в първия том и през 20-и – във втория. Авторът не крие амбицията си да стигне до всеки български читател. Така че, който я сложи в библиотеката си, да знае, че и децата, и внуците му ще имат не само популярно четиво за повече от 1300 г. назад на българската земя, но и нещо като енциклопедия, справочник за историята ни. Името на историка гарантира истинността на написаното, само по себе си отрицание на порива на някои през годините за пренаписването на историята.

Детската представа за света

Жан Пиаже

Наблюдавайки своите деца, а след това и ученици от началното училище, в игрите и в предизвикани дейности, разговаряйки с тях, изследвайки ги с тестове, Пиаже забелязва, че развитието на мисленето и езика не се извършва по един непрекъснат начин, а преминава през определени стадии. Известен е с теорията си за етапите в развитието на детето – от стадиите на конкретните операции към стадия на формално-логическите операции, който приключва на 15 години, разработена благодарение на прословутите му експерименти с деца, изследващи различни аспекти от детската психика. Всеки етап представлява детското разбиране за реалността по време на този период. Развитието от един период към друг е определено от натрупването на несъответствия от детското разбиране на околната среда, което в крайна сметка води до нужда реорганизация на мисловната структура. Според Пиаже детето преминава от аутизма, от миражното въображение, от логиката на съня към социализираната реч и логическото мислене, като в критичната си точка преминава през постепенно отмиращ егоцентризъм (при който всичко да се свежда до собственото аз, до личната гледна точка).

Книгата за литературата

Написана е на ръба между академичния и популярния език. Увлекателна и информативна едновременно, тя дава поглед към един по-широк тип литературна парадигма, сравнително непозната у нас. Голяма част от авторите, споменати в нея, не са превеждани на български, но това е без особено значение за поколението, което говори английски по-добре от родния си език. Всъщност тази книга, въпреки неизбежната ограниченост на информацията, би могла да бъде един от детайлите, които да изградят нови измерения на литературното познание у нас.

Независимо дали сте ученици или страстни любители на литературата, в тази книга ще откриете множество вдъхновяващи творби, които да прочетете.

Хроники на духа и мъдростта от Първото и Второто българско царство

В тази книга обръщаме поглед назад към далечните времена, в които прадедите ни развивали държавата си, бранели земите си и отстоявали правата, честта и достойнството си.

Понякога го правели със силата на словото, друг път чрез уменията на дипломацията, но нерядко и с острието на меча.

Събраните тук късчета история, писани от духовни лица, владетели и книжовници, ни посвещават в дръзката красота на културата, религията и политиката  на Първото и Второто българско царство.

Сред  тях са:

Посланието на патриарх Фотий до княз Борис – морален кодекс на справедливото управление и мъдрата държавност;

Писмата на цар Симеон до Лъв Магистър, в които личат характерът и решителността на един от най-великите български владетели;

Военните хроники на Симеон Логотет, отразяващи безмилостни битки, политически ходове и мирни преговори между България и Византия;

Кореспонденцията между цар Калоян и папа Инокентий III – дипломатическа игра между двама от най-големите за времето си мъже.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация