film izle

Предупредиха за завишена опасност от инфлуенца по птиците

От 24 януари е забранено отглеждането на открито на всички видове домашни птици в Плевенска област

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен д-р Иван Йорданов алармира за завишена опасност от инфлуенца по птиците в цялата страна. Във всички региони са разпоредени противоепизоотични мерки. На това основание д-р Йорданов е издал заповед от 24 януари за забрана за отглеждане на открито на домашни птици от всякакви видове и категории, както и провеждане на изложби и базари на птици в плевенска област.

Необходимо е повишаване на вниманието на ловните организации и на орнитологичните дружества за извършване контрол над дивите птици. Стопаните, отглеждащи птици в личните си стопанства, и ловните организации трябва незабавно да уведомяват кметовете на населени места и официалните ветеринарни лекари при забелязани отклонения на здравословното състояние или повишена смъртност при отглеждане на домашни или диви птици.

Ще се извършват засилени проверки за сигурност в стопанствата за отглеждане на птици. Мерките за предотвратяване на възникване и разпространение на болестта инфлуенца по птиците следва да бъдат обсъдени и приети на заседание на съответните общински епизоотични комисии във възможно най-кратък срок, обяви д-р Йорданов.

В Плевенска област има общо 29 промишлени птицеферми и една ферма за фазани в село Върбица, както и две люпилни. Още от декември миналата година в тях се извършват проверки за биосигурност. По-проблемни според специалистите са птиците, отглеждани в задния двор. Желателно е епизоотичните комисии и кметствата да подсигурят да не се отглеждат птиците на открито, фуражът да е в затворени помещения и ако има повишена смъртност, незабавно да се алармира в кметствата.

В условията на инфлуенца не трябва да има свободно отглеждане на птици, защото има възможност за контакт с диви птици, категорични са ветеринарните лекари.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация