film izle

Румен Тодоров: Предстои наситена със събития година по случай 60 години НУИ „Панайот Пипков”

В юбилейната 60-а година за Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, разговаряме с директора Румен Тодоров за по-важните събития в празничния календар, за любовта към музиката и мотивацията на учениците и, естествено, за неговия любим музикален инструмент.

– Г-н Тодоров, тази година е юбилейна за НУИ „Панайот  Пипков”. Много или малко са 60 години?

– Зависи от гледната точка. 60 години са един период  и малък, но и достатъчно голям, в който училището успя да създаде традиции със стандарти в музикалното, танцово и изобразително изкуство. Аз съм по-склонен да смятам, че това е един достатъчен период, в който училището завоюва авторитет и моето задължение като директор на това училище е да осигуря бъдеще на тези традиции.

– Колко са учениците, които се обучават днес тук и по какво?

– В момента в училището учат около 520 ученици в различни специалности – български народни танци, живопис и графика и класически и народни инструменти. В обучението на нашите деца е включено и явяването на конкурси, фестивали, концерти – неща, които съпътстват професионалната подготовка на децата. С радост мога да съобщя, че още в началото на календарната година ние имаме една много престижна награда на клавирното дуо Борил Марков и Славчо Тодоров, завоювало първо място на онлайн конкурс в Лондон, организиран от международна културна организация „Мелос”. Те и двамата са възпитаници на Антоанета Воденичарова. Националният културен календар е достатъчно богат на конкурси и фестивали и естествено всички колеги и ученици се готвят за участие в тези изяви. Те са равномерно разположени в годината, ние имаме сериозно участие в тях и се надявам както и досега нашите ученици да се завръщат с достойни призови места. Освен конкурсите и фестивалите нашите преподаватели и ученици се готвят за достойно посрещане на този 60-годишен юбилей и достойно отразяване в публичното пространство. Имаме много интересни инициативи, които смятаме да реализираме.

– Бихте ли споделили някои от тях…

– През тази година се надявам подобаващо да се реализират регулярните фестивали, които се организират от училището с помощта на Община Плевен – Международният фестивал за маримба и ударни инструменти и Акордеомания. Също така смятаме да направим концертно турне, което да включва всички големи областни градове на Северна България – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово. Това са области, от които ние очакваме да дойдат ученици в нашето училище. Имаме и други интересни инициативи, като вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището. Досегашното е от времето, когато училището беше само музикално. Така че искаме да дадем една задачка на нашите деца от „Живопис и графика”, които да помислят по нова идея за лого, което да включва и трите вида изкуства, изучавани тук. Желанието ни е по много подобаващ начин да изнесем един голям концерт-спектакъл на 2 ноември – рождената дата на нашия патрон Панайот Пипков. Имаме и други идеи, които засега смятам да запазя в тайна, за да бъдат изненада за гражданите на Плевен. Пожелавам на моите колеги, на всички ученици и техните родители да са здрави, амбициозни и много успешни през тази юбилейна за нас година.

– Вие сте преподавател по акордеон. Как обучавате вашите ученици и как ги мотивирате да изберат този инструмент?

– Акордеонът е един универсален инструмент, на който може да се свири абсолютно всякаква музика – като започнем от Барок, предкласика, класика, съвременна музика, народна мчузика… В последно време е един много модерен инструмент и го чувам в почти всякаква съвременна музика – филмова, за реклами и т. н. Подготовката в нашето училище и програмите са направени така, че децата да се запознаят и да преминат през всеки един жанр, да изсвирят по нещо и в последствие да си изберат към кой жанр да се насочат.

Факт е, че плевенската акордеонна школа е номер 1 в България. Не го казвам аз, а всички университетски преподаватели в България, включително чуждите колеги, с които ние работим от години, от водещи акордеонни школи в Сърбия и Русия. Тяхното признание много ни радва, но и ни задължава да работим още по-усърдно, за да продължава развитието на нашата школа. Смея да твърдя, че не се налага много-много да мотивираме нашите ученици, защото резултатите на тези преди тях говорят сами по себе си и те ги мотивират. Като мотивация разбирам и факта, че ученици от други области идват специално да изучават инструмента при нас.

– Проследявате ли развитието им и след това? Продължават ли да изучават инструмента във висши училища?

– Повечето продължават образованието си с акордеон. Забелязвам една тенденция, очертаваща се през последните години, че нашите ученици вече искат да продължат образованието си в чужбина, предимно в Германия. Може би не са достатъчно доволни от резултатите и качеството на образованието в България. От друга страна те са достатъчно подготвени тук при нас.  Техните родители инвестират много средства в инструменти. В чужбина не могат да учат висше образование, без да разполагат с нови инструменти, акордеони с мелодични баси. За разлика от България, където може да се учи и с акордеони със стандартни баси. Един такъв инструмент струва между 6 000 и 8 000 евро. В нашето училище вече има 6 ученика с лични такива инструменти. Отделно имаме 3 такива инструменти, закупени от училището по проект.

– Вие сте възпитаник на плевенското НУИ „П. Пипков”, тогава Музикално училище. Какви са Вашите ученически спомени от тук?

– Тези години бяха много отдавна. Бях ученик тук 1982-1987 година. За мен беше гордост, чест и привилегия, че съм ученик в това училище, защото тогава желаещите да изучават музикално изкуство бяха страшно много, подборът за всеки инструмент и всяка специалност ставаше между 15 – 20 деца, от които 2 – 3 бяха приемани. Така че аз бях страшно щастлив, че съм един от приетите ученици и полагах много усилия и труд, за да се развивам и да постигам максимума от себе си. Впечатлението ми от онези години беше, че нивото беше много високо, имаше много талантливи деца с невероятни резултати. Аз свирех на любимия си инструмент акордеона, за който продължавам да смятам, че е един от най-хубавите инструменти и продължавам да работя усилено за популяризирането на нашата акордеонна школа не само в България, но и в чужбина.

– Кой Ви насочи към акордеона?

– Насочи ме моята първа учителка Елена Кръстева. Тя беше изключително ерудиран човек и въпреки че не беше акордеонист, а цигулар, смятам, че тя има огромно значение и за формирането ми като човек, и за формирането ми като музикант и че на нея дължа най-вече любовта към акордеона.

– Като директор имате ли време да свирите?

– Нямам време за нищо, но винаги на драго сърце бих се усамотил с любимия инструмент. Когато съм с него получавам от една страна спокойствие, от друга – вътрешен заряд за работа. Но сега съм по-скоро директор и почти нямам време да обърна внимание на акордеона.

Румен Тодоров е възпитаник на плевенското Музикално училище. След това се дипломира в Академия за музикално, танцово и изобразително  изкуство – гр. Пловдив,  с образователно-квалификационна степен магистър – преподавател по акордеон.  Специализира в  Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – гр. София (1998) и Департамент за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски” – гр. София (2014). 

От 1993 г. е преподавател по акордеон и камерна музика в НУИ „Панайот  Пипков“ – гр. Плевен. През 2001 г. поема ръководството на акордеонния ансамбъл в училището и му дава името „Акордеомания“. С него развива активна концертна дейност в страната и реализира международни проекти във Франция, Германия и България. Записва и издава първи компакт диск „Акордеомания“, 2012.

Участва като член на жури в 26 Международен конкурс за акордеонисти – Ланчано, Италия; I и II Интернационален конкурс за акордеон „Гeoрги Гълъбов”, София; „Фолклорни приумици“  – гр. Червен бряг.

От 2017 г. е с Първа професионалноквалификационна степен от ДИУУ към СУ „Св. Климент Охридски” – гр. София. Aвтор е на научни публикации (2017) в специализирано електронно списание на ДИУУ.

Обменя професионален опит със световно признати педагози и изпълнители в акордеонното изкуство като Юрий Шишкин, Александър Поелуев, Франк Анжелис, Владимир Зубицки, Мартинас Левицкис, Никола Пекович и др.

Негови ученици са удостоени с престижни стипендии, предоставени от Министерство на културата за деца с изявени дарби и таланти,  носители са на награди от:

I Международен конкурс за акордеонисти и баянисти – гр. Пакш, Унгария
XXVI Международен конкурс за акордеонисти – Ланчано, Италия;
IV Мждународен конкурс за акордеон/баян MEHFEST – Белград, Сърбия;
I и II Интернационален конкурс за акордеон „Гeoрги Гълъбов”, София;
Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” – гр. Нови пазар;
Международен детски фестивал „Млади таланти“, гр. София;
МДЮК „Орфеева дарба“, гр София;
Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ – гр. Стара Загорa
.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация