film izle

РЗИ – Плевен обяви грипна епидемия в областта от утре до 7 февруари

Сподели
Етикети

От утре, 31 януари, до 7 февруари в цялата Плевенска област е обявена грипна епидемия. В този период – от петък тази седмица до петък другата седмица включително, се прекратяват всички учебни занятия в учебните заведения на областта. Решението е взето на заседание на Областната комисия за грип и остри респираторни заболявания към РЗИ на заседание днес в 11 часа. Това обяви на пресконференция епидемиологът от инспекцията д-р Валентин Цанков. Той уточни, че заболеваемостта от грип и ОРЗ в областта към момента е достигнала предепидемични стойности и към момента надхвърля 222 случая на 10 хиляди. Най-висока е възрастовата група от 5 до 14 години – 957 на 10 хиляди.

Мерките включват ограничаване на масовите мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се всички планови операции на територията на област Плевен. Прекратяват се свижданията в болничните заведения и се прекратява дейността на детските и женски консултации. Прекратяват се и профилактичните прегледи и имунизации.

Продължава съществуващият филтър в детските градини и яслите, като контролът ще бъде засилен.

Няма смисъл от изчакване, защото кривата, при която се получава повишена заболеваемост, изведнъж тръгва стремглаво нагоре, което означава, че има мощен подем на заболяването, признаха специалистите. Най-много са засегнати община Пордим и община Никопол.

Признаците на грипа от тази година са много силно главоболие, дразнимост от светлина, болка в очните ябълки, висока температура, много силни режещи болки в гърлото, безсилие и отпадналост. Кашлица и хрема се появяват след един – два дни, не е типично да започне с това, предупредиха лекарите.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация