film izle

Веселин Начев: Мисията на изкуството е да разберем себе си и света, в който живеем

За пръв път в Плевен гостува с изложба художникът Веселин Начев. Впечатляващите си живописни платна той подреди в Арт център Плевен. Картините са от различни етапи в творчеството му. Сравнително нова серия е тази с плувците. Те представляват един опит да се разбере как човекът и природата изчезват във времето и пространството, споделя авторът.

Философски разсъждения буди и триптихът „Утре”. Той носи настроението на вечния страх от бъдещето.

„Почти всички картини са реални истории от това, което съм наблюдавал. Рядко рисувам нещо, което е съвсем абстрактно. Дори при пейзажите – надявам се да е нещо повече от просто копиране на природата”, признава авторът.

В някои от картините му има смесване на техники – принтове върху платното, върху които оживяват фигури на хора. В едно от платната се разпознава квартал „Чайка” във Варна с грозните панелни блокове.

Убеден съм, че трябва да рисуваме това, което ни заобикаля, а не непременно да търсим пасторални картини и разнообразни хубави изгледи, защото това, което е около нас, то е важно, смята художникът. Според него една от мисите на изкуството е да разберем това, което сме, да разберем как е усторен света, в който живеем.  

Едно от платната е озаглавено „Завръщане”. То е запечатало момента, в който човек се прибира там, откъдето е, там при когото е, заедно с всички белези, които остават по него – от мястото, където е пребивавал преди, от хората, които е срещал. Картината е класирана на конкурса за ателиета Сите-де-з-ар , Париж през 2015г.

Два детски портрета също правят впечатление в изложбата. И двата са реални образи – на деца от дом за деца в неравностойно положение, където синът му е бил ментор. Едната се казва „Подарък”, другата – „Късметче”…

На въпрос къде биха си намерили дом тези картини, авторът е категоричен – никъде. Не се съобразявам с това да бъдат продадени, ако някой ги хареса е отделен въпрос, признава Начев. А как тогава оцелява художник, който рисува само заради самото изкуство?  Би ли се пречупил да рисува нещо, което му е поръчано? Може и да се пречупя, няма как да се правя на герой, с усмивка признава той.

Някои от картините му отнемат страшно много време, други стават някак импулсивно, бързо. Но дори и тогава работата му по тях продължава до тогава, докато са пред очите му – винаги има какво да пипне, да промени. Категоричен е, че дори картините от тази изложба, в следваща ще са претърпели метаморфози и няма да са съвсем същите. „Застраховани” са само тези,  които вече са публикувани в каталози.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация