film izle

В най-стария институт по лозарство и винарство почетоха Трифон Зарезан (галерия)

Сподели
Етикети

С много гости и приятели отбелязаха за пореден път празника Трифон Зарезан в Института по лозарство и винарство в Плевен. Наздравица с вина, произведени в избата на института от грозде, отгледано тук, вдигнаха домакините и техните гости. Сред тях бяха: проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия, проф. Светла Бъчварова, зам.-председател на комисията по земеделието и храните, председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев, общинските съветници Цветан Антов и Цветелин Горанов, Румен Петков, Милчо Илиев, бивши служители на института, земеделски производители, приятели.

Проф. Иван Пачев – директор на ИЛВ, вдигна тост за здраве и плодородие и припомни, че през изминалата година са утвърдени пет нови сорта, със съответните сертификати за тях. Това са три десертни сорта – „Найден”, „Миро” и „Йоана” и два клона – „Гъмза” и „Врачански мискет”. От следващата година ще започне производство на посадъчен материал за тези сортове. Една от основните тенденции на селекцията в ИЛВ е устойчивост на ниски зимни температури и гъбни заболявания, припомни проф. Пачев и пожела на всички грозде и винопроизводотилети качествено грозде и качествени вина.

„ИЛВ – Плевен е един от водещите институти в системата на Селскостопанска академия, която се състои от 29 звена, разположени на територията на цялата страна. Този институт е специализиран в отглеждането на лозя, селектирането на нови сортове и производството на хубави вина. По традиция се събираме на този хубав празник, за да почетем св. Трифон, да зарежем лозята за берекет и да си пожелаем една добра година. В последно време институтът доказва себе си, показва своето значение, хората които работят тук са много компетентни”, подчерта проф. Банов.

По традиция Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” изви кръшно хоро пред сградата на Института, след което всички се отправиха към Експерименталната база, където ритуално бяха зарязани лозята.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация