film izle

В Трънчовица зарязаха лозята с надежда за възраждане на поминъка на селото

Сподели
Етикети

Днес, в  деня на лозаря, красивата традиция на село Трънчовица, селото с най-много лозя в община Левски, събра на весел празник хората в селото. На българския народен празник в чест на свети Трифон кметът на селото Милан Драганов посрещна и много гости.

„Много съм щастлива, че на Трифон Зарезан съм в нашето село Трънчовица, лозарското село на община Левски. На Трифон Зарезан цялата община трябва да идва да гледа как се прави и как човек си пази поминъка и занаята, как си обича лозите и как си ги запазва. От сърце Ви благодаря, че сте сторили това добро да си запазите лозовите масиви до ден днешен, милеете за тях и си ги гледате”, каза  кметът на община Левски Любка Александрова. По стар български народен обичай тя заряза лозата.

Българската народна традиция оживя в лозовия масив, възкресена от обичта, вярата и духа на хората в селото. С молитва и благослов от отец Енцо, с Танасовата музика, с хляб и вино и с блясък в очите бе скрепена надеждата за здраве и плодородие.

Ритуалът по първата резитба извършиха и кметът на селото Милан Драганов, собственикът на лозовия масив. След първата резитба   започва работата в лозята, припомниха жените в селото. Те благословиха „гроздето да бъде на всеки лист по едър грозд и пълни бъчви с вино и пивка ракия”.

Избран беше и цар на лозята. Най-големият животновъд  в село  Трънчовица Божидар за пръв път слага короната. Тя малко тежи, но ще има помощници и като глътне от виното, ще му дойде силата, сподели с усмивка царят на лозята.

В село Трънчовица от дълги години спазват традицията, защото основен поминък на хората от селото е лозарството и винарството. Обработват се около 1500 дка от земеделските стопани и кооперации, като работната ръка е от селото. Това сподели Милан Драганов. „Нашите намерения, освен да празнуваме, са да започнем да развиваме колкото се може повече лозарството. Да облагородяваме, да възстановяваме лозови масиви, въпреки че пазарът е труден. Работата ръка е заета почти целогодишно, което осигурява някакви пари на хората в селото, за да могат да се издържат. По този начин гледаме да задържим младите хора, защото едно село е живо, когато има млади хора”, категоричен е кметът на Трънчовица.

Милан Драганов, който също е лозар, среща подкрепата млади и стари в селото, на Общината и не само за развитие на лозарството. Пожела на всички да са здрави и с общи усилия да поддържат това, което имат, и да го възобновяват.

На площада пред кметството днес с Танасовата музика и български народни хора хората с  радост празнуваха празника на любовта и виното.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация