Днес е Трифон Зарезан и Св. Валентин – честит празник!

Трифон Зарезан е народен празник, който се отбелязва на 14 февруари в чест на Свети Трифон. Празникът е посветен на лозарите и производителите на вино. В този ден се извършва ритуалното обрязване на лозите, което бележи приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Свети Трифон е смятан за пазач на лозите. Лозарите зарязват няколко пръчки от лозето за плодородие. Мястото, където се подрязват, се полива с червено вино, след което мъжете се събират с песни на обща трапеза в лозето.

Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. По традиция на този ден рано сутрин се меси обреден хляб. Сготвя се също пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето, за да го подреже.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите: “Колкото капки, толкоз коли грозде!”

Свети Валентин е празник, който също се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

Ето някои любопитни факти за Свети Валентин.

  • През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин.
  • Средновековните момичета ядели странни храни на Свети Валентин, за да сънуват бъдещия си съпруг.
  • Казанова, известен като най-големият любовник на света, ядял шоколадови бонбони, за да е по-енергичен и мъжествен.
  • Лекарите през XIX век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов.
  • В края на XIX век Ричард Кадбъри произвел първата кутия бонбони за св. Валентин.
  • На Свети Валентин се продават по над 35 милиона сърцевидни кутии с шоколадови бонбони.
  • В САЩ на Свети Валентин се изхарчват над 1 милиард долара за шоколад.
  • 73% от хората, които купуват цветя на Свети Валентин, са мъже, а само 27% са жени.
  • 15% от жените пращат сами на себе си цветя на Свети Валентин.
  • Червените рози се считат за цветето на любовта, защото червеният цвят символизира силни романтични чувства.
%d bloggers like this: